Saxofonist Lisanne Vergouwen (links) en penningmeester Harry Vergouwen. FOTO CORINE ROKS
Saxofonist Lisanne Vergouwen (links) en penningmeester Harry Vergouwen. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

‘Sinds een dag of twee’ online te bewonderen

SINT WILLEBRORD - Musici van fanfare De Eendracht uit Sint Willebrord hebben ondanks de lockdown toch samen kunnen spelen in coronatijd. Alle muzikanten speelden, met de camera op record, vanuit huis hun partij van het bekende lied ‘Sinds een dag of twee’.


DOOR CORINE ROKS


De muziekstukken werden opgestuurd en door dirigent Arlette Zwaans bij elkaar gebracht tot een stemming geheel. Beeldmateriaal werd gekoppeld en het resultaat is een prachtige compositie die te vinden is op de website en Facebookpagina van de fanfare onder de treffende titel ‘Stof van de koffer’.


Enthousiast

Een initiatief van de leden, opgepikt door Maikel Heeren en Lisanne Vergouwen.

“Alle leden reageerden enthousiast bij de lancering van dit idee. We merkten dat onze musici behoeften hadden aan samenspel dat wegens corona- maatregelen onmogelijk was. Deze vorm schept verbondenheid op afstand”, opent saxofonist Lisanne Vergouwen het gesprek.


Op afstand

Een fanfare op afstand bleek nog een hele onderneming. “Een hele klus om alle spelende leden te mobiliseren. Privacy verklaringen werden ingediend en voor de jeugd hadden we toestemming van de ouders nodig”, aldus Lisanne die in het bestuur naast de jeugdmuzikanten ook de majorettes The Starshines vertegenwoordigt.

Uitdaging

Vervolgens ontvingen de muzikanten een MP3-bestand en konden ze, met de camera op ‘on’ en de oortjes voor het ritme, thuis aan de slag. “Ieder speelde zijn eigen partij, in totaal achttien muziekbestandjes. De instrumenten varieerden van koperblazers en saxofoon tot Keyboard en drum”.

Nadat de muziekstukken waren opgestuurd schuilde er voor de dirigent en technische man, Maikel Heeren, nog een uitdaging.


Beeldmateriaal

“Het geluid en beeld werden gescheiden, waarbij onze dirigent aan de slag ging met de sound, en Maikel zich focuste op het beeldmateriaal. Een klus die ruim een week in beslag nam”.

De uitkomst is een eigentijds muziekstuk van een bekend nummer uit de jaren ’80. Lisanne over het repertoire van De Eendracht: “Wat lichtere muziek, stukken die voor jeugd en de oudere generatie aantrekkelijk zijn”. Het muziekstuk ‘Stof van de koffer’ bevat nog een boodschap.


Jeugd

“Een oproep om ons orkest te komen versterken”, zo stelt penningmeester Harry Vergouwen. “Een aantal goede musici is de afgelopen jaren helaas uitgevallen. De jeugd is goed vertegenwoordigd maar nieuwe aanwas is meer dan welkom. We tellen nu zo’n twintig muzikanten”.

Hoop

“Dit jaar stonden vele mooie optredens gepland, die allemaal vanwege het coronavirus zijn gecanceld. Repetities hebben we gemist, maar er gloort hoop aan de horizon. Vorige week ontvingen we een officiële mail van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) met daarin het protocol voor de instrumentale amateurmuzieksector. Richtlijnen om weer voorzichtig te kunnen starten met waarbij wordt voldaan aan de RIVM-adviezen”, aldus de penningmeester.


Kermis

Met pijn in het hart heeft Fanfare De Eendracht te kennen gegeven dat de Willebrordse Kermis dit jaar niet doorgaat.

“Wegens coronamaatregelen. Tot 1 september 2020 zijn er geen evenementen toegestaan. Onze kermis vindt traditiegetrouw plaats in augustus.

Met de kermisexploitanten hebben we nog gezocht naar een datum in oktober of november, maar dan richten deze ondernemers zich vaak op andere inkomsten, zoals de oliebollenverkoop.

Wij regelen de kermis van A tot Z. Heel jammer dat het kabinet geen uitzondering maakt voor deze tak van entertainment.

Hopelijk springt de Gemeente Rucphen voor ons bij in de vorm van een coronabijdrage”, besluit de penningmeester.[l]