Gierzwaluw kijkt vanuit de nestkast. FOTO MANS DE JONG
Gierzwaluw kijkt vanuit de nestkast. FOTO MANS DE JONG Mans de Jong

Kans op jonge gierzwaluwen is groot

RUCPHEN - Nadat de gierzwaluwen op 26 april terugkeerde in de woonwijk Koekoekstraat en Graaf Ansfriedstraat ziet er alles heel erg hoopvol uit. De tijdens de renovatie van de wijk opgehangen gierzwaluwkasten zijn en worden al gierzwaluwen opgemerkt die nestkasten binnengingen. De wijkbewoners zijn erg blij dat hun gierzwaluwen weer terug in hun wijk zijn.


Een aantal wijkbewoners doet mee aan een project dat door Mans de Jong en Marjos Mourmans in het leven is geroepen om de vogels die belangstelling hebben voor de nestkasten in kaart te brengen.

Steeds meer bewoners turen nu nog vaker naar de lucht om de gratis vliegshow niet te missen.

Dit betekent best aardig wat waarnemingen van vogels die langs nestkasten vlogen, die efkus aan de invliegopening hingen en vogels die in de nestkasten gingen en nadien weer de nestkasten verlieten.


Resultaat

Tot nu toe is dit maar liefst bij 26 nestkasten meerdere keren gezien. Soms werd gezien dat gierzwaluwen die in de nestkast verbleven via de invliegopening naar buiten zaten te kijken.

Het is een hartverwarmend beeld.


Oude nestplekken

De gierzwaluwen hadden het meeste belangstelling voor die nestkasten die op advies van Mans en Marjos bij de oude nestplekken waren opgehangen.

Een aantal keren werd gezien dat de giertjes in lucht een paring hadden en dat sommige vogels hun vleugels efkus stilhielden in de v-vorm.

Er zijn al signalen dat er in sommige nestkasten eitjes en zelfs al jonge gierzwaluwen zijn.[n]