Plan voor herstart repetities Zanggroep Rucphen

RUCPHEN - Op basis van de huidige stand van zaken omtrent de (versoepeling van de) maatregelen, ter voorkoming van de verspreiding van het Coronavirus heeft het bestuur van de Zanggroep Rucphen besloten om een herstart van de repetities van de zanggroep bij haar leden bespreekbaar te maken.


Premier Rutte meldde in dat verband afgelopen week tijdens de persconferentie dat “zanggroepen onder voorwaarden weer mogen repeteren en optreden”. Op het moment van het schrijven van deze bijdrage hebben we nog geen kennis kunnen nemen van de uiteindelijke (laatste) versie van deze voorwaarden. Waarschijnlijk zullen deze voorwaarden echter nauwelijks afwijken van de aanbevelingen/adviezen die we als zanggroep tot op dit moment kennen.

De Zanggroep Rucphen gebruikt -sinds de opening van de MFA AGORA Rucphen- het podium van de mooie theaterzaal van deze accommodatie als vaste locatie om te repeteren. De openstelling van Agora Rucphen na de versoepeling per 1 juni 2020 gold nog niet voor zangkoren en blaasensembles. Per 1 juli 2020 is dus wel een herstart mogelijk.


Herstart repetitie

Het bestuur van de zanggroep heeft in verband met deze herstart op 24 juni 2020 een Coronaprotocol Zanggroep Rucphen vastgesteld. In dit coronaprotocol worden de voorwaarden beschreven waaronder volgens het bestuur binnen en buitenrepetities weer mogelijk zouden moeten zijn. Dit coronaplan is opgesteld op basis van de (aanvullende) adviezen/richtlijnen -voor zover tot op heden bekend- vanuit de rijksoverheid en Koornetwerk Nederland. De belangrijkste richtlijnen en aanbevelingen zijn:

- Afstand: Voor zingen geldt vooralsnog een minimale afstand van 3 meter rondom elke zanger. Dit is de uiterste afstand die (grotere) druppels bij het zingen kunnen bereiken. Neem deze afstand ook in acht wanneer men even niet zingt.

- Ruimte: Er dient minimaal 30 m3 vrije ruimte rond iedere zanger te zijn. Dit betekent dat bij een onderlinge afstand van 3 meter, de ruimte een minimale hoogte van ruim 4 meter dient te hebben. Dit om de concentratie van aerosolen te beperken.

- Ventilatie: Essentieel voor het beperken van de concentratie aerosolen is goede ventilatie, met instroom van verse lucht en afvoer van oude lucht naar buiten of naar een andere ruimte. De zanggroep heeft hierover nadrukkelijk overleg gevoerd met de gemeente en de exploitant van de door haar gebruikte accommodatie. Beide instanties hebben de zanggroep verzekerd dat de luchtverversingsinstallatie van de accommodatie voldoet aan de te stellen eisen.

- Tijd: Blijf niet te lang in dezelfde ruimte. Afhankelijk van de grootte van de ruimte en de mate van ventilatie moet voldoende worden gepauzeerd om de lucht in de gehele ruimte volledig te verversen.

De zanggroep zal bij haar repetities volledig in overeenstemming met deze adviezen/aanbevelingen gaan handelen. Bij terugkeer in Agora is bovendien het protocol van de Stichting Agora leidend wat betreft het gebruik van en de hygiëne binnen de repetitieruimte.


Ledenbijeenkomst dinsdag 7 juli

Het bestuur van de zanggroep probeert tijdens de komende ledenbijeenkomst -in overleg met haar leden- tot een beslissing te komen over wel/niet herstarten van de repetities en in welke vorm. Het bestuur denkt bij een herstart in eerste instantie aan het starten met buitenrepetities. Het weer samenkomen en het weer samen kunnen zingen is de belangrijkste doelstelling bij de herstart van de repetities![n]