Twee grote jonge gierzwaluwen loeren naar hun leefwereld kijken
Twee grote jonge gierzwaluwen loeren naar hun leefwereld kijken Foto:

Gierzwaluwenproject in Sprundel meer dan succesvol

SPRUNDEL - Nadat de gierzwaluwen op 26 april terugkeerde in de woonwijk Koekoekstraat en Graaf Ansfriedstraat in Sprundel ziet er alles geweldig uit. Van de tijdens renovatie van de wijk 40 opgehangen gierzwaluwkasten zijn er door de gierzwaluwen maar liefst 27 in gebruik.


Op 24 juli bevonden zich in 14 kasten al 22 grote jonge vogels die zich met hun witte gezichtjes in de kastopening lieten bewonderen. Zij verblijven in de kasten tot op het moment dat zij volgroeid zijn en als zij de kasten verlaten meteen de reis van 7000 km naar Afrika kunnen ondernemen om daar te overwinteren. Het is een hartverwarmend gebeuren getuige te mogen zijn van zo’n aparte vogelsoort.

In nog 13 kasten bevinden jonkies die zich nog niet hebben laten bewonderen via kastopening. Dat er kleiner jonkies zijn wordt telkens door de oudervogel bevestigd als zij met een grote insectenbal in hun keelzak, om hiermee hun jongkies te voeren, de kasten invliegen. Zij zullen dankzij de goede ouderzorg over enige tijd als grote jongen wat later op reis gaan.

Half augustus zal het overgrote deel van alle gierzwaluwen in ons land al onderweg zijn richting Afrika. Zij zijn dan 3 maanden bij ons geweest om eitjes te leggen, te broeden en grote jongen doen uitvliegen. Het is voor ons mensen ongekend en onbegrijpelijk dat deze diertjes zo’n grote prestatie leveren. Vorig jaar keerden ze terug in onze wijk en waren al hun nesteningangen, die zij soms al 56 jaar gebruikt hadden, gedicht en kwam van het broedseizoen niets terecht en toch keerden ze dit jaar op dezelfde plek terug met slechts één opdracht om voor nakomelingen te zorgen.

De 40 opgehangen nestkasten bleken acceptabel en waren een gewaardeerd alternatief. Bewoners van de wijk hebben met succes de gierzwaluwen een stem kunnen geven en zijn trots op het onverwachte, maar geweldige resultaat.[l]