Zanggroep Rucphen tijdens derde buitenrepetitie. FOTO WIM VERJANS
Zanggroep Rucphen tijdens derde buitenrepetitie. FOTO WIM VERJANS Wim Verjans

Buitenrepetities voor leden Zanggroep Rucphen

RUCPHEN - Afgelopen dinsdagavond hield de Zanggroep Rucphen, onder leiding van haar dirigent Laurens van Wessel, alweer haar 3e buitenrepetitie. Vanaf 1 juli 2020 mogen de leden van de koren weer 'samenzingen'.


Zingen mag weer met een (minimale) onderlinge tussenruimte tussen de zangers van 1,5 meter, bij voorkeur in een zogenaamde 'zigzagformatie' en altijd in een goed geventileerde ruimte, aldus het advies van het RIVM. Door de geadviseerde zigzagformatie blijft het directe risico van druppelinfectie minimaal, mits de zangers/zangeressen recht vooruit te zingen.

Tijdens een ledenbijeenkomst op dinsdag 2 juli 2020 hebben de leden hun voorkeur uitgesproken om eerst te starten met het houden van buitenrepetities alvorens definitief terug te keren naar hun vaste repetitieruimte, de theaterzaal van het Dorpshuis AGORA te Rucphen. Op dat moment beschikte de zanggroep (nog) niet over voldoende informatie over de kwaliteit van de luchtverversing in deze theaterzaal. Inmiddels hebben de eigenaar van het Dorpshuis AGORA (de gemeente Rucphen) en ook de exploitant van het dorpshuis (de Stichting AGORA) verzekerd dat het luchtverversingssysteem in het Dorpshuis AGORA voldoet aan alle geldende wettelijke eisen en dat deze repetitieruimte voldoende coronaproof is om de activiteiten van de zanggroep te hervatten. Veel andere koren hebben hun herstart uitgesteld tot na de zomervakantie.


Grote uitdaging

Voor het bestuur van de zanggroep blijft het ook na de derde repetitie steeds weer een grote uitdaging om binnen de opgelegde uitgangspunten en strenge voorwaarden een goede vorm te vinden om te zingen/te repeteren. Heel veel leden stonden echter, na maandenlang niet repeteren, te popelen om weer samen te mogen zingen.

De zanggroep heeft hierbij gekozen voor genoemde 'zigzagformatie' maar wel met een iets grotere onderlinge tussenruimte. Zeker bij buitenrepetities ben je afhankelijk van de beschikbare ruimte. Gelukkig hebben een viertal leden mooie grote tuinen, waarin nu bij toerbeurt kan worden gerepeteerd. Ook tijdens de 3e repetitie kon worden geconstateerd dat ieder lid zich aan de uitgemeten afstand hield. Deze discipline wat betreft de onderlinge afstand zal moeten worden gehandhaafd zolang de coronaproble-matiek speelt.


Geluid werkt anders

Zeker voor de dirigent is “buitenrepeteren” (met de vereiste tussenruimte) ook best een uitdaging. Het geluid werkt buiten toch anders dan in een (binnen) ruimte met een goede akoestiek. In zoverre is er een zeker een verlangen om weer binnen te gaan repeteren. Het weer werkte de afgelopen weken ook niet helemaal mee. Gaande de avond werd het best fris, aldus (vooral) een aantal dames. Het enthousiasme om te mogen zingen werd er echter zeker niet minder door.


Programma

De Zanggroep Rucphen heeft nog twee geplande buitenrepetities (dinsdag 4 en 11 augustus 2020), daarna twee weken pauze/vakantie, om vervolgens op dinsdag 1 september 2020, om 20.00 uur, te starten met de eerste binnenrepetitie in voornoemde theaterzaal. Nog even niet op het vertrouwde podium omdat de beschikbare ruimte daar te gering is gelet op de noodzakelijke tussenruimte.

Nieuwe leden zijn nog steeds van harte welkom. Voor aanmelden zie de website www.zanggroeprucphen.nl.[n]