Naantje van den Broek- Konings (l) samen met Elly van Mechelen-Smulders op de duofiets. FOTO CORINE ROKS
Naantje van den Broek- Konings (l) samen met Elly van Mechelen-Smulders op de duofiets. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

'Duofiets is er voor alle dorpsbewoners'

SPRUNDEL - Met de inzet van een tiental vrijwilligers en de goodwill van lokale ondernemers is Sprundel sinds kort een duofiets rijker. De speciale tanden met trapondersteuning waarbij je niet achter maar naast elkaar fiets staat geparkeerd bij het St. Janshof. De drijvende kracht achter deze sportieve aanwinst is Elly van Mechelen-Smulders (52). Als medewerkster dagbesteding bij het hofje aan de St. Janstraat had zij namelijk een wens: een duofiets voor alle dorpsbewoners.


DOOR CORINE ROKS


Uit een interne enquête kwam de behoefte aan een duofiets naar voren. Tijdens de St. Jansfeesten van 2019 kreeg de spaarpot fundament. “Zo’n fiets is behoorlijk prijzig. Na het startkapitaal ben ik eens gaan netwerken. ‘Hart voor Sprundel’ bood uitkomst en zorgde ervoor dat onze wens werd verzilverd. Geweldig! Maar praktische problemen kwamen om de hoek kijken, zoals stalling en stroomvoorziening. Lokale ondernemers haakten hierop in en sponsorden een prachtig tuinhuis, straatwerk, een rolluik, het schilderwerk, en de aanleg van stroom. Met het geld van een anonieme sponsor hebben we het pleintje opgeleukt met bloembakken en wat boompjes”, geeft Elly van Mechelen-Smulders uitleg.


Tussenscherm

Zij vervolgt: “En deze week wordt een vloertje gestort om de fiets wat gemakkelijker uit het tuinhuisje te rijden. Ook zijn we in afwachting van een draaibare stoel voor de ‘passagier’, en worden binnenkort tussenschermen geleverd in het kader van corona. Gebruikers kunnen zelf kiezen of ze dit scherm wenselijk vinden”. De duofiets is bedoeld voor mensen uit Sprundel die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. De kosten zijn minimaal en worden per dagdeel berekend. “Een bijdrage in onze vaste kosten zoals verzekering en onderhoud”, vult Van Mechelen aan. Een team vrijwilligers staat klaar om met mensen te gaan fietsen. Zij maken deel uit van een speciale WhatsApp-groep. Elly hierover: “Bij een aanvraag zorgen we voor een mooie match. Overigens mag onze poule vrijwilligers best groeien. Ook zij kunnen contact met ons opnemen via het speciale nummer”.


Vancouver

Elly van Mechelen-Smulders heeft zich samen met een tiental vrijwilligers enorm sterk gemaakt voor de komst van de duofiets. Een voorproefje bij Heidestede in St. Willebrord smaakte naar meer. De medewerkster dagbesteding werkte voorheen als planner huishoudelijke zorg bij een zorginstelling. Na een fusie besloot zij als soort retraite naar Canada af te reizen. Een familielid uit Vancouver maakte haar daar wegwijs. Eenmaal terug in Sprundel werd zij door Marijke van den Broek benaderd voor haar huidige baan en deze bevalt haar prima. Eenmaal per week wordt de duofiets door de dagbesteding gehuurd. Deze dag rouleert zodat iedereen de kans krijgt per fiets Sprundel te ontdekken.


Families

De fiets is telefonisch te reserveren. “Niet alleen individuen maar ook families kunnen gebruik maken van deze voorziening. De eerste familie heeft zich al aangemeld. Familie Jochems gaat binnenkort de nieuwe fietsroute van ‘Beleef Sprundel’ op de duofiets ervaren”. De fiets is te reserveren via het nummer 06- 12170447. Deze week zullen flyers bij lokale ondernemers te zien zijn “We brengen ze op een ludieke manier rond, mét de duofiets”, besluit ze.[n]