De oude berberishaag wordt verwjderd. FOTO MOLENSTICHTING
De oude berberishaag wordt verwjderd. FOTO MOLENSTICHTING Molenstichting "De Hoop Sprundel"

Op weg naar Sprundelse molenbelt met biodiversiteit

SPRUNDEL - Molenstichting De Hoop Sprundel heeft ter gelegenheid van het 180 jarig bestaan een plan ontwikkeld om de molenbelt zo natuurlijk en fleurig mogelijk in de omgeving van het Molenerf in te passen en is daarom de laatste fase met aanpassingen aan de molenbelt gestart. Molenvrijwilligers zijn begonnen met het rooien van de helft van de verouderde en versleten berberishaag aan de zuidwest- en westzijde van molen De Hoop.


Aan de voet van de molenberg, al of niet omzoomd door een keienstrookje, zal een strook met planten aangebracht worden. We gaan op zoek naar een begroeiing van de molenbelt die we niet iedere 3 weken moeten maaien maar die goed tegen droge periodes kan en liefst ook nog groen is met kruidige, bloeiende meerjarige vlinder- en bijenplanten, waaronder ook bolgewassen.


Aan de slag met beplanting

Voor de komende herfst willen we al aan de slag gaan met een gedeeltelijke beplanting van een zo natuurlijk mogelijke molenbelt.

Met aandacht voor de vlinders, (wilde) bijen en andere insecten. Met een zaadmengsel of aanplant.

We gaan proberen ook het maaibeleid van onze molenbelt hierop aan te passen. In het verleden werd de begroeiing op het talud in het groeiseizoen kort gehouden. Dus niet meer iedere drie weken met de maaier over de gehele belt maar eigenlijk nog maar enkele keren en dan nog selectief.

Voor mensen die een strakke, kortgeknipte molenbelt gewend zijn, zal het wennen worden.

Maar wij gaan echt voor de vlinders, wilde bijen en insecten.

Dat betekent ook dat vrijwilligers in onze molentuin aan de voet van de molenbelt, bij de uitvaart, een insectenhotel gaan plaatsen.

Onderhoud moet echter goed mogelijk zijn en de begroeiing moet een aanwinst zijn voor de omgeving. Sommige moleneigenaren maaien de schuine kanten van de molenbelt vaak alleen in het najaar zodat het voor de winter kort is. Tussendoor in de zomer wordt er eigenlijk niet of een enkele keer gemaaid, gewoon omdat het veel en lastig werk is op die schuine kanten, maar ook omdat de molenbelt dan mooi begroeid is met gras en bloeiende planten. Elke 3 weken maaien is dan echt onnodig.

U wordt op de hoogte gehouden van de aanpassingen en nieuwe beplantingen.


Bekostiging

Dit molenbeltproject gaan we bekostigen met de gelden die voortvloeien uit molenactiviteiten die we met onze molenvrijwilligers organiseren en met de jaarlijkse financiële bijdragen van onze molenvrienden.

We denken nog na over mogelijke sponsoring door lokale bedrijven, een leuke bollenactie of iets typisch Sprundels, ideeën zijn welkom


Openingstijden

Elke dinsdag zijn bezoekers tussen 10.00 uur en 15.00 uur welkom in de molen met inachtneming van de geldende coronaregels.

Op elke eerste en derde zaterdag van de maand is dit Rijksmonument ook tussen 11.00 uur en 14.00 toegankelijk voor het publiek.


Informatie

Alle informatie over molen De Hoop Sprundel is te vinden op de website.

Voor het aanvragen van rondleidingen voor groepen of verenigingen kunt u ook op deze site, www.molensprundel.nl, terecht of stuur een mailtje naar molensprundel@gmail.com.[n]