Impressie van de entree van het nieuwe zwembad. AFBEELDING GEMEENTE RUCPHEN
Impressie van de entree van het nieuwe zwembad. AFBEELDING GEMEENTE RUCPHEN Foto: afbeelding Gemeente Rucphen

Zwembad met binnen- en buitenbeleving voor iedereen

RUCPHEN - Een zwembad, met binnen- en buitenbeleving, waarbij alle doelgroepen van de gemeente Rucphen worden bediend. Van recreant tot wedstrijdzwemmer, van baantjestrekker tot oefenaar voor het zwemdiploma. Dit zijn samengevat de belangrijkste factoren in het ontwerp van het nieuwe zwembad in Rucphen. Het concept ligt op tafel, de gemeenteraad beslist op 23 september.


DOOR CORINE ROKS


Maar voordat wethouder Sport, Martien de Bruijn, het ontwerp toelicht, een antwoord op de collectieve vraag; Waarom het buitenbad deze zomer gesloten bleef? “De aanbestedingsprocedure voor het bouwrijp maken heeft langer geduurd dan voorzien. Vorig jaar viel het besluit dat het buitenbad, na de zomer van 2019, gesloten zou blijven. De eerste werkzaamheden, het verwijderen van de boeiboorden, zijn hierna snel uitgevoerd. Dit om de sloop niet te laten stagneren door de aanwezigheid van beschermde diersoorten, zoals de vleermuis. Inmiddels is de sloop aanbesteed en gaat deze volgende week van start”. De kosten om het buitenbad in de oude staat een seizoen open te stellen bedragen al gauw zo’n honderdduizend euro, met hierin het abonnements- en entreegeld verrekend. Het architectenbureau Slangen en Koenis, gespecialiseerd in het ontwerp van zwem- en sportaccommodaties, heeft het gemeentebestuur begeleid in het proces naar een duurzaam ontwerp. “Samen hebben we gekeken naar een variant die bij Rucphen past. Het heeft geresulteerd in een volledig overkapt zwembad, met schuifbare glaswanden. Hierdoor wordt de buitenbeleving optimaal, met een vloeiend verloop naar de ligweide”, aldus De Bruijn. Een delegatie van de gemeente Rucphen heeft ter inspiratie een soortgelijk bad in Hengelo bezocht.


Breedte

Ook een spraypark voor de kleintjes is in het plan opgenomen. “Recreatie waarmee we veertig jaar vooruit kunnen”. In het voorstel krijgt het zwembad een lengte van vijfentwintig meter en wordt de gemeenteraad gevraagd te beslissen over de breedte. “Zes of acht banen, respectievelijk zestien of eenentwintig meter. Het huidige buitenbad is een vijftigmeterbaan, maar met de helft is het bad eveneens wedstrijdwaardig. In aanloop naar dit concept hebben we onze Rucphense zwemvereniging, De Flippers, hierover om advies gevraagd”, vult de wethouder aan. In de plannen wordt het zwembad uitgerust met een beweegbare bodem en een klapwand. “Voor het variëren van diepte en temperatuur”. De wethouder over de klapwand: “Een nieuwe techniek waarbij over de lengte van het bad een wand kan worden uitgeklapt om verschillende watertemperaturen te verkrijgen. Zo kunnen verschillende doelgroepen bediend worden”. Dat in deze variant niet gekozen is voor een open dakconstructie wil de wethouder graag toelichten: “Duurzaamheid staat bij het gemeentebestuur hoog in het vaandel. Met een gesloten constructie voldoen we aan optimale klimaatcontrole en kostenbeheersing”. Op 8 september wordt het voorstel bij Commissie Maatschappelijke Aangelegenheden ingediend, op 23 september hoopt de wethouder op groen licht van de gemeenteraad. “We hebben de gemeenteraad zoveel mogelijk betrokken in de totstandkoming van dit voorstel en nog voor de zomervakantie hebben zij de stukken ontvangen. Met het zwembad is een behoorlijk bedrag gemoeid. Kosten waarmee we in onze begroting rekening hebben gehouden”.


Frisse duik

De Bruijn tot slot over het tijdspad: “Bij goedkeuring gemeenteraad hebben we vijf maanden nodig om de aanbestedingen gereed te maken. In het voorjaar 2021 kunnen we dan van start, de bouw zal ongeveer één jaar in beslag nemen”. Een rekensommetje; in het voorjaar van 2022 kan het bad met een frisse duik worden ingewijd. Tot die tijd blijft het oude binnenbad geopend.[n]