Zanggroep Rucphen weer terug in theaterzaal AGORA

RUCPHEN - Dinsdagavond 1 september was het zover de Zanggroep Rucphen keerde -na een gedwongen afwezigheid van maanden vanwege corona- weer terug in de AGORA-theaterzaal.


Alvorens de geplande eerste binnenrepetitie sinds maanden te laten doorgaan had het bestuur van de zanggroep eind augustus eerst haar leden (via e-mail) gevraagd of zij het verantwoord vonden om vanaf 1 september 2020 de repetities van de zanggroep weer binnen in de theaterzaal (de vaste locatie) te laten plaatsvinden. Van de 47 leden gaven 37 leden aan dat zij weer binnen wilden repeteren. Acht (8) leden wilden liever nog niet starten. Van 2 leden is geen reactie ontvangen. Het bestuur heeft vervolgens weloverwogen besloten om de mening van de meerderheid van de leden te volgen.
Vanaf 19.30 uur stroomden de eerste leden van de zanggroep binnen. Aangekondigd was immers al dat niet op het vertrouwde podium maar in de theaterzaal zelf gerepeteerd zou gaan worden dit in verband met de in acht te nemen onderlinge afstanden. De stoelen in de theaterzaal stonden gereed in een zogenaamde zig-zagformatie en de ruime onderlinge afstand (volgens de richtlijnen Koornetwerk Nederland en de RIVM), te weten 1,5 meter tussen de stoelen in de rij en 2 meter tussen de rijen. Na een welkomstwoord door de voorzitter en een korte toelichting over o.m. de geldende looproutes binnen de accommodatie kon de repetitie starten.


Uitvoering repetitie
Gestart werd met het instuderen van een nieuwe medley (van Boudewijn de Groot) onder leiding van onze vaste dirigent Laurens van Wessel. Al snel bleek dat de grote onderlinge afstanden gevolgen heeft voor het geluid. Dit was vooraf ook al gebleken tijdens de (gehouden) 5 buiten-repetities van de zanggroep. Meteen werd gezocht naar mogelijkheden om genoemde zig-zagformatie te verbeteren. De 5e rij (de bassen) verhuisde alsnog naar het podium direct achter de dirigent. Dit was al een aanmerkelijke verbetering. Besloten werd ook om tijdens de volgende repetitie de vier andere (rechte) rijen om te buigen naar halve cirkels rond de dirigent. De eerste repetities zullen zeker nog staan in het teken staan van het optimaliseren van de formatie en daarmee het geluid. Groot voordeel van het weer binnen repeteren is natuurlijk toch dat je niet meer afhankelijk bent van de weersomstandigheden. Nieuwe leden zijn van harte welkom, aanmelden: zie www.zanggroeprucphen.nl.[n]