De vrijwilligers laadden zaterdag het bijeen gebrachte zwerfvuil op de vrachtwagen. FOTO TOON VAN DE SANDEN
De vrijwilligers laadden zaterdag het bijeen gebrachte zwerfvuil op de vrachtwagen. FOTO TOON VAN DE SANDEN Toon van de Sanden

Vrijwilligers zetten zich in voor een Schoon Sprundel

SPRUNDEL - Tijdens De World Cleanup Day, zaterdag 19 september, waren de vrijwilligers van Sprundel Schoon extra actief. Ze verwijderden het zwerfvuil uit de straten, zowel in de bebouwde kom als in het buitengebied.


Onderweg stopten ze overal flyers in de brievenbus. Daarmee werden de bewoners geïnformeerd werden over de gevolgen van zwerfafval in voor mens en dier. Om half vier kwam de gemeente op het Kloosterplein een vrachtwagentje vol rotzooi ophalen.


Overheidsparticipatie
In het voorjaar van 2019 ergerde Saskia Hontelé zich aan de enorme hoeveelheid blikjes, plastic en ander afval in straten en op grasveldje. Zij stapte naar het Wijkenoverleg van de Stichting Dorpswerk Sprundel.

Het Dorpswerk ging in overleg met de gemeente. De gemeente vindt het project een goed voorbeeld van overheidsparticipatie: de gemeente faciliteert een goed idee van de burgers en die voeren het uit.

Enkele vrijwilligers gingen aan de slag. En door hun enthousiasme deed goed voorbeeld goed volgen.

Op het ogenblik telt de werkgroep Sprundel Schoon zestien vrijwilligers die, op momenten dat het hun uitkomt, het zwerfvuil in een deel van het dorp, ‘hun werkgebied’, verwijderen.

Slechts tien procent van de straten is nog niet ‘geadopteerd’.


Complimenten
Sprundel is zichtbaar schoner geworden. En de vrijwilligers krijgen veel complimenten. Al riepen ook weleens mensen: "Jij hebt niks beters te doen zeker’’. ‘’Als je regelmatig ruimt wordt er minder op straat, in de bermen en in het groen gegooid wordt’’, zo ervaren de vrijwilligers. "Meer mensen denken dan beter na voor ze hun troep achterlaten’’, merken ze.


Ik wil dat de natuur mooi blijft
"Je vindt van alles. Pas nog een onderbroek van een volwassene en een hoop lego’’, zegt Djaro Hulspas (9 jaar). Samen zijn moeder en zijn zusje Melissa (7) rijdt hij regelmatig met een kruiwagen door het bedrijventerrein ‘’want daar ligt telkens heel veel’’. En hij zegt ‘’ik doe het graag, want ik wil dat de natuur mooi blijft.’’


'Sprundel is zichtbaar schoner geworden'



Onbekendheid
In reactie op de folder hoor je mensen zeggen: "Ik wist niet dat een bananenschil een jaar, een peuk twee tot twaalf jaar, kauwgom 20 jaar en een plastic flesjes oneindig blijft liggen".
Er zijn zaterdag in het dorp posters met die informatie opgehangen, terwijl in het buitengebied bordjes met de tekst ‘Uw zwerfvuil is onze dood' een plaatsje kregen.

Veel mensen blijken niet in de gaten hebben dat afval, met name plastic en blik, voor de dieren gevaarlijk is.

Geadviseerd wordt om buiten de bebouwde kom geen hondenpoepzakjes te gebruiken, maar de poep in de sloot te gooien.

Verder zien vrijwilligers onder meer dat er zijn die mensen afval in rioolputjes stoppen, niet wetend dat het hier en daar al tot ernstige verstoppingen heeft geleid.[n]