Geen repetities meer voor Zanggroep Rucphen

RUCPHEN - Afgelopen vrijdag kregen al 6 veiligheidsregio’s, waaronder de hele randstad, de code “oranje”. Dit betekent dat aanvullende maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen. Aanstaande vrijdag krijgen 8 andere veiligheidsregio’s, waaronder twee regio’s binnen de provincie Noord-Brabant, dezelfde status.


Tijdens haar bestuursvergadering van dinsdag 21 september heeft het bestuur van de Zanggroep unaniem besloten op voorlopig niet meer met het repeteren in de AGORA-theaterzaal door te gaan. De dreiging van een mogelijke besmetting ook bij de leden van de zanggroep is gewoon te groot. Het bestuur wil hiermee voorkomen dat de zanggroep zelf een “hotspot” van besmettingen wordt. Daarmee was de repetitie op dezelfde dinsdagavond voorlopig de laatste repetitie. De gezondheid van de leden dient immers voorop te staan.


Herstart vanaf 1 juli 2020

Na het eerdere kabinetsbesluit, dat de koren in Nederland m.i.v. 1 juli 2020 weer mochten repeteren, bleken maar liefst ca. 80% van de leden bereid om deze herstart ook te maken. Negen repetities later moeten ze helaas opnieuw stoppen. Het bestuur benadrukt dat de leden zich tijdens deze repetities steeds voorbeeldig hebben gehouden aan de coronarichtlijnen. Zij verdienen veel lof op dit punt. Het eigen gedrag en de accommodatie zijn ook niet de reden om te stoppen. De reden komt van buiten. Eigenlijk zouden bij iedereen de alarmbellen moeten afgaan. Helaas is dit niet zo.


Diversiteit reacties bij leden

De mededeling van de voorzitter aan het begin van de repetitie dat die avond (voorlopig) de laatste keer gerepeteerd zou worden, leidde tot heel verschillende reacties, variërend van teleurstelling, opluchting maar ook enkele traantjes. Uiteindelijk begreep iedereen dat het bestuur niet anders heeft kunnen besluiten. De leden zullen voorlopig weer zelf thuis moeten repeteren op basis van de door de dirigent ingezongen muziekstukken. Aan een nieuwe herstart kan pas weer gedacht worden als de verspreiding van het virus weer afneemt. Nog mooier zou zijn wanneer op heel korte termijn een geschikt vaccin beschikbaar zou komen. Een forse gedragsverandering bij heel veel Nederlanders - ter voorkoming van besmettingen - zou ook een optie zijn, maar dit lijkt een utopie![n]