Jan van Broekhoven. FOTO FAM. VAN BROEKHOVEN
Jan van Broekhoven. FOTO FAM. VAN BROEKHOVEN Fam. van Broekhoven

In memoriam Jan van Broekhoven (1944-2020)

RUCPHEN - Op 21 september jl. is Jan van Broekhoven overleden. Jan was 76 jaar. Op zaterdag 26 september is de uitvaartviering gehouden, in zijn zo geliefde parochiekerk van de H. Martinus te Rucphen. Vele jaren heeft Jan gewerkt voor de gemeente Rucphen. Als stedenbouwkundige heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van nieuwe woonwijken in alle dorpskernen van de gemeente en daarmee aan het creƫren van een vertrouwde en veilige woonomgeving voor heel veel inwoners van onze gemeente.


Daarnaast heeft Jan heel veel vrijwilligerswerk verricht. Hij was actief betrokken bij de heemkundekringen van Rucphen en Sprundel. Voor de gemeenschapshuizen in Rucphen, eerst de Vaart en aansluitend Agora, was Jan vele jaren de bouwkundig adviseur. Na zijn pensionering heeft Jan zich met raad en daad ingezet voor de ouderen. Als bestuurder heeft Jan jarenlang gewerkt voor KBO afdeling Rucphen. Samen met anderen heeft Jan aan de wieg gestaan van de Rucphense Actieve Senioren (RAS).

Groot was zijn betrokkenheid bij en inzet voor de parochie H. Martinus Rucphen. Meer dan 50 jaar is hij actief lid geweest van het zangkoor van de parochie. Jan was lid van de Rouwverwerkingsgroep, hij maakte de gedachteniskruisjes. Samen met andere vrijwilligers heeft Jan ervoor gezorgd, dat het gehele archief van de parochie in kaart is gebracht en is geordend. Zijn bijzondere aandacht ging hierbij uit naar de bidprentjes. Jan heeft ook een boek geschreven onze parochie. Daarin heeft hij een chronologisch overzicht gegeven van alle pastoors en kapelaans die in onze parochie gediend hebben. Een heel bijzonder boek, waarmee Jan op geheel eigen wijze zicht geeft op de ontwikkelingen in onze parochie sinds het ontstaan (1464).

Als bouwkundig adviseur was Jan nauw betrokken bij alle zaken die te maken hadden met (het onderhoud van) ons kerkgebouw. Dit heeft hij altijd op de voor hem zo karakteristieke wijze gedaan: met een groot gevoel voor verantwoordelijkheid, tot in de puntjes voorbereid en met zorg voor een praktische en welhaast perfecte uitvoering. Tijdens de grote renovatie van onze kerk in 2014/2015 was Jan met recht de bouwheer namens onze parochie. Hij heeft er mede toe bijgedragen dat ons kerkgebouw nu weer voor vele tientallen jaren in goede staat van onderhoud is. Voor zijn grote verdiensten bij deze renovatie, en voor al zijn andere hierboven genoemde verdiensten, heeft Jan in 2015 een koninklijke onderscheiding ontvangen. De laatste twee projecten (herinrichting kern Rucphen en renovatie van het Heilig Hartbeeld), waaraan Jan volop heeft meegewerkt, zijn op dit moment nog in uitvoering. Het eindresultaat hiervan zal hij helaas niet meer kunnen beoordelen. Gelukkig hebben wij Jan nog tot op het laatst deelgenoot kunnen maken van de status en voortgang.

Wij nemen afscheid van een GOED mens. Behulpzaam, praktisch, zorgvuldig, betrokken, altijd klaar staand als om zijn inzet gevraagd werd, plichtsbewust, deskundig. Zo herinneren wij ons Jan. Jan heeft naastenliefde in de praktijk gebracht, in de ware zin van het woord. Vrede en alle goeds heeft Jan ons toegewenst op zijn bidprentje. Wij op onze beurt wensen Jan toe, dat hij nu de Eeuwige Vrede gevonden zal hebben bij zijn Herder en dat hij de rust krijgt, die hij zo enorm verdiend heeft. Corry, de kinderen van Jan en Corry en alle overige gezins- en familieleden wensen wij veel sterkte toe bij dit grote verlies. Dat Jan moge rusten in vrede.[n]