Een dynamische en complexe teamsport is goed voor tieners. FOTO B. VERBRAAK
Een dynamische en complexe teamsport is goed voor tieners. FOTO B. VERBRAAK B Verbraak

Handbalcompetitie ligt ook stil bij HV Orion

RUCPHEN - Net als bij zoveel sportbonden, ligt ook de handbalcompetitie enkele weken stil. Gelukkig kunnen we nog doortrainen met onze jeugd, met name ook de tienerjeugd.


Het is al weer enkele jaren geleden dat neuropsycholoog Jelle Jolles zijn boek ‘het Tienerbrein’ (2017) onder andere het belang van teamsporten bij pubers beschrijft.

In het kort komt het erop neer dat onze voorste hersenkwab een lage tijd in ontwikkeling is, zelf tot ver na het 20e levensjaar aan toe. Dit deel van de hersenen heeft te maken met bewustzijn, planning, organisatie en impulscontrole.

Dit ontwikkelt zich op grond van ervaringen die we opdoen op het gebied van denken, handelen, sociale vaardigheden en zelfinzicht.


Puberbrein

Dit geldt met name voor het puberbrein, waarin de grootste rijpingsperiode van dit breindeel zit.

De boodschap van de hersenwetenschap is dat tieners door hun omgeving (lees; ouders, coach en trainer) geïnspireerd en uitgedaagd dienen te worden en een diversiteit aan ervaringen dienen op te doen; bal- en teamsporten zijn hierin belangrijk.

Voor de ontwikkeling van het puberbrein is het essentieel dat er gevarieerde prikkels binnen komen en bij complexere bewegingen moeten verschillende hersencentra samenwerken, wat het ontstaan en vernieuwen van zenuwverbindingen stimuleert.

Bij bal- en teamsporten moet je niet alleen motorisch goed zijn, maar ook goed en snel zijn in waarnemen, taal, ruimtelijk denken en geheugen.

Bal- en teamsporten ondersteunen het zich ontwikkelende tienerbrein; zij zorgen ervoor dat de tiener zich niet alleen kan verbeteren in het denkend en motorisch functioneren, maar ondersteunen ook bij de sociale en creatieve rijping en helpen bij het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht.


Teamverband

Naast motorische ontwikkeling leert de tiener in teamverband om te gaan met impulsen, leert ze omgaan met frustraties, krijgt het zelfinzicht en doet het succeservaringen op.

Het stimuleert de sociale ontwikkeling; in een team leer je dat jouw gedrag invloed heeft op je teamgenoten en dat je zelf hiervoor verantwoordelijk bent en hierin verantwoording moet nemen. Ouders, trainers en/of coaches dienen dan wel in gesprek te gaan met de tiener om inzicht te geven in zijn/haar gedrag en de consequenties hiervan; ben ik gemotiveerd? Laat ik het team in de steek? Maar ook; neem ik een ander op sleeptouw? Hoe kan ik een leider zijn?

Een coach of trainer kan de aanjager zijn van de breinontwikkeling van een puber; deze stuurt, inspireert, stimuleert en geeft feedback in ervaringsleren.

Een coach of trainer is daarmee het fundament voor talentontwikkeling.


Trainingen en oefenpotjes

Bewegen en teamsport is dus essentieel voor het brein om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Handbalvereniging Orion hoopt uiteraard snel de handbalcompetitie weer op te kunnen pakken, maar in de tussentijd zullen we onze eigen jeugd voldoende proberen uit te dagen tijdens de trainingen en met onderlinge oefenpotjes zoals deze gepland staan voor zondagochtend 1 november.[n]


'Een teamsport is belangrijk voor tieners'