De twee trotse B- jeugd na het behalen van hun spelregelbewijs.
De twee trotse B- jeugd na het behalen van hun spelregelbewijs. Foto:

Digitaal onderwijs bij HV Orion

RUCPHEN - Echte handballers beheersen de regels! De handbalbond wil in samenwerking met NOC*NSF een fijn en veilig sportklimaat; het bevorderen van sportiviteit en respect. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is het vergroten van de spelregelkennis bij de spelers. Echter, is het in deze Coronatijd lastig elkaar te ontmoeten en lijkt het hierdoor niet makkelijk om de jeugd de nodige spelregelkennis bij te brengen.

Gelukkig is vanuit de Nederlandse HandbalBond (NHV) ‘HandbalMasterz' geïntroduceerd. Dit is een website en online platform om alle spelregels na te kunnen lezen, maar ook om jezelf hierin (digitaal) te kunnen toetsen. De handbalbond gaat hierin verder; iedere speler die naar de A-jeugdcategorie gaat en alle coaches vanaf de C-jeugd moeten in het bezit zijn van een spelregelbewijs. Om dit spelregelbewijs te behalen moeten de spelers en coaches een digitale toets afnemen met 5 rondes. Pas wanneer de ene ronde is behaald mag de deelnemers door naar de volgende ronde, net zolang totdat het spelregelbewijs is behaald.

Enkele weken geleden hebben enkele heren B-jeugd van Orion hun spelregelbewijs behaald. Uiteraard een mooie prestatie voor hen en meteen ook een mooie ontwikkeling voor onze handbalvereniging; vanaf de C-jeugd worden leden namelijk geacht om (onder begeleiding) jeugdwedstrijdjes te fluiten, zodat zij naast hun opleiding als speler zichzelf ook trainen als scheidsrechter. Als scheidsrechter bekijk je het spelletje toch vanuit een ander perspectief en door zelf te fluiten leer je ook waardering te hebben voor de scheidsrechter die jouw wedstrijd fluit; een mooi voorbeeld van het bevorderen van sportiviteit en respect bij onze handbalvereniging.

Meer informatie hierover, de spelregels en de digitale toetsen zijn te vinden op https://www.handbalmasterz.nl/[n]