Een geschikte plek voor nieuwe aanplant, gemarkeerd met een blauwe stok
Een geschikte plek voor nieuwe aanplant, gemarkeerd met een blauwe stok natuurwerkgroep

Aanplant van 2500 bomen en struiken creëert fitter bos

RUCPHEN - De Natuur Werkgroep is eind juli gestart met het Forest Fitness project. Drie maanden verder zijn er in de omgeving van de Rucphense Bossen 95 plekken aangewezen waar strooisel verbeterende bomen en struiken gaan groeien om de bossen gezonder en weerbaarder te maken.

Het Forest Fitness project was eerder dit jaar een van de drie winnaars van de provinciale prijsvraag Natuur in Eigen Hand. De organisatoren van de prijsvraag, Groen Ontwikkelfonds Brabant en provincie Noord-Brabant, stelden € 5.000 beschikbaar voor initiatieven die een bijdrage leveren aan de verbetering van de biodiversiteit. Mede dankzij deze financiële bijdrage worden de bossen in Rucphen nu beter bestand tegen extreme weersinvloeden en plagen zoals de letterzetter. Volgens de NatuurWerkgroep overtreft het aantal deelnemers en plantgoed de stoutste verwachtingen

Bosinventarisatie

Na selectie nemen 23 boseigenaren deel aan het project. Tijdens een bosinventarisatie is gezocht naar geschikte plekken waar nieuwe bomen of struiken de kans krijgen oud te worden. Iedere geschikte plek is met een blauwe stok in het bos gemarkeerd en vervolgens met een GPS vastgelegd. De plekken bestaan vooral uit open plekken in het bos of plekken waar veel bomen dood zijn gegaan. Soms moeten ook gezonde bomen worden omgezaagd om de open plek wat groter te maken. De te verwijderen bomen zijn met oranje verf gemarkeerd.

Vervolgstappen

Medio oktober zijn de vrijwilligers van de NatuurWerkgroep gestart met het plantklaar maken van de eerste plekken. Voor de deelnemers wordt een plantinstructievideo gemaakt.

In deze video wordt uitgelegd hoe de bomen en struiken moeten worden geplant.

De plantwerkzaamheden zullen eind november/ begin december starten, zodat aan het einde van het plantseizoen de Rucphense Bossen maar liefst 2500 bomen en struiken op 95 plekken rijker zijn.

Informatie

De NatuurWerkgroep zal in 2021 het Forest Fitness project continueren. Interesse of vragen hierover?

Mail naar info@natuurwerkgroep-rucphen.nl.[n]