Boven v.l.n.r. Jeroen Traets, Gerrie Vlaming en Marianne Verpaalen. Onder v.l.n.r. Anton Nieuwlaat en Martijn Buijs. Alleen huidig bestuurslid Nicol Jongenelen ontbreekt. FOTO M. BUIJS
Boven v.l.n.r. Jeroen Traets, Gerrie Vlaming en Marianne Verpaalen. Onder v.l.n.r. Anton Nieuwlaat en Martijn Buijs. Alleen huidig bestuurslid Nicol Jongenelen ontbreekt. FOTO M. BUIJS Foto: M Buijs

Voorbereidingen Smaragden bestaan HV Orion gestart

RUCPHEN - Ondanks de huidige competitiestop vanwege de RIVM maatregelen, wordt er achter de spreekwoordelijke schermen bij handbalvereniging Orion hard doorgewerkt. Onder andere wordt alvast vooruit gekeken naar volgend kalenderjaar, waarin Orion haar Smaragden jubileum mag vieren; 40 jaar handbal in Rucphen!


We schrijven het jaar 1980. In de Gemeente Rucphen was nog geen handbalvereniging. Enkele dames uit St. Willibrord en Sprundel (Marian Bastiaansen, Jeanne Broos, Marga Kriesels) kregen het idee om een handbalvereniging te beginnen. Wim van Meel, die in 1980 vanuit het echte handbaldorp Heerle, naar Rucphen verhuisde, zocht meteen contact met deze vrouwen. Uiteindelijk kreeg de gemeente Rucphen vanaf 1 oktober 1981 officieel een handbalvereniging; HV Orion.

De drie dochters van Wim van Meel mistten het handbalspelletje in Rucphen enorm. Een dames jeugdteam was toen dus ook snel gevormd. Via wat contacten werd Bas Schot uit Roosendaal benaderd om bij HV Orion training te gaan geven. Bas, welke al bekend was met HV Heerle, zag dat wel zitten, en zo werden er naast de dames teams al spoedig een Heren Senioren en Jeugdteam gevormd. Langzaamaan groeide HV Orion uit tot een volledige handbalvereniging met teams van jong tot oud.

In de jaren '90 lijkt het handbal in Rucphen een glorietijd te beleven. Onder leiding van voorzitter Wim Suijkerbuijk groeit de vereniging, spelen de dames senioren 1e klas en ontwikkelt zich een talentvol jeugdteam bij de heren die jeugddivisie zal spelen. Enkele heren uit deze laatste talentengroep zijn later doorgestroomd naar eerste- en eredivisiehandbal bij handbalgrootmachten in de regio.


Koninklijke onderscheiding

Buiten het feit dat Wim van Meel destijds aan de wieg stond van de handbalvereniging, heeft hij later bijzonder veel voor de vereniging betekent. Naast zijn functies als bondsscheidsrechter en voorzitter was hij in de jaren '80 initiatiefnemer om het schoolhandbaltoernooi voor de gemeente Rucphen te starten; een groot sportfestijn waarbij leerlingen van alle basisscholen van de gemeente streden om het kampioenschap. Dit werd, met een totaal aan ruim 250 deelnemende basisschoolscholieren per jaar een jaarlijks terugkerende traditie op de schoolagenda’s. Tevens is hij de drijvende kracht achter de Rucphense fietsvierdaagse, welke volgend jaar voor de 25e keer georganiseerd gaat worden. De vrijwilligersactiviteiten van Wim van Meel zijn niet onopgemerkt gebleven, waardoor het Zijne majesteit had behaagd om hem in april 2017 een Koninklijke onderscheiding te geven.


Handbal zit weer in de lift

Na (bijna) 40 jaar is handbal in de gemeente Rucphen nog steeds springlevend. Dankzij een toegewijd aantal vrijwilligers en een van het aantal jeugdleden de afgelopen 10 jaar zit handbal bij Orion erg in de lift! Overigens past deze enorme toename in jeugdleden ook bij de landelijke trend, waarbij de handbalsport in tegensteling tot veel andere teamsporten groeiende is. Mogelijk mede door de successen van het Nederlands damesteam, welke in 2019 Wereldkampioen wisten te worden. Voor diegene die wil weten hoe bruisend en actief onze vereniging is verwijs ik hen naar onze website (www.hvorion.nl), YoutubeKanaal en FaceBookpagina. En wil je enkele keren gratis meetrainen? Ook dat kan! Wij trainen op dinsdagen en vrijdagen in de sporthal. Meer info, zie www.hvorion.nl/informatie[n]