v.l.n.r.: Leen Korst-van den Broek, haar moeder Mina, vader Marijn en broer Mien in hun kruidenierswinkel.
v.l.n.r.: Leen Korst-van den Broek, haar moeder Mina, vader Marijn en broer Mien in hun kruidenierswinkel. Foto: collectie Leen Korst-van den Broek

Geen tentoonstelling wel jaarboek Heemkundekring

SPRUNDEL - Heemkundekring Onder Baronie en Markiezaat bestaat 35 jaar. Daarom was het bestuur van plan om aan de jaarlijkse tentoonstelling in het laatste weekeinde van november een feestelijk tintje te geven. ‘’Een tentoonstelling binnen de coronavoorschriften is echter niet te doen’’, weet voorzitter Ad Meijer.

Geen gelegenheid ook om het jaarboek 2020 officieel te presenteren. Het boek wordt een dezer dagen bij 520 leden in de brievenbus gestopt. Daarbij wordt gevraagd om de jaarlijkse contributie over te maken op rekening NL23RABO 0148665624 t.n.v. Heemkundekring Sprundel.

De voorzitter belooft: ‘’Het is weer een mooi jaarboek geworden met voor elk wat wils daarin’’.

Het boekje van 109 bladzijden telt dan ook veertien uiteenlopende artikelen.


Jubilea
Niet alleen de heemkundekring wilde dit jaar een in Sprundel een feestje vieren, ook bij molen De Hoop (180 jaar), muziekvereniging Door het Volk Voor Het Volk (130 jaar) en scoutinggroep St. Jan had men festiviteiten op het programma staan.

Ze gaan allemaal niet door, maar molen, muziekvereniging en scouting komen ruim aan bod in het jaarboek.


Nog lang niet klaar

Imposant is de omvang van hetgeen de heemkundekring in het afgelopen decennium verzamelde, publiceerde en voor het nageslacht veilig stelde. Een verhaal van erevoorzitter Wim Vergouwen geeft daar een indruk van. Echter, met het vastleggen van de geschiedenis van Sprundel, een van de oudste dorpen van Brabant, is men nog lang niet klaar. Het vijfkoppig bestuur en de twaalf werkgroepsleden gaan enthousiast verder. Vergouwen: ‘’Graag verwelkomen we nog meer liefhebbers om deze hobby met ons te delen.’’


Interessant en leuk
Heel lezenswaard is de levensloop van de negentigjarige Leen Korst-van den Broek, beschreven door Riet van den Bemd. Bij Leen thuis hadden ze van oudsher een kruidenierswinkel, de laatste jaren was die aangesloten bij de VIVO.
Een serie van zes verhalen over Sprundelse imkers, door Jan van den Broek, wordt in het jaarboek afgesloten.

Ditmaal gaat ‘De pastoors van Sprundel en hun vervangers’ over het pastoraat van pastoor Maertens, van 1938 tot 1952. Het is inmiddels de 22ste editie van deze kroniek.
Leuk is het verhaal over hoe in het dorp, in het begin van de vorige eeuw, mosselmaaltijden van buurten en families plaatshadden.

Ed Boeren schreef opnieuw een artikel over noodweer. Dit keer met slachtoffers van blikseminslagen en grote wateroverlast in het dorp, rond Pinksteren 1911.
Stukjes uit het plaatselijk nieuws uit 1920 en 1970 heeft Petra Veraart bij elkaar gezocht.

Christel Meijer maakte beschrijvingen van de 54 kinderen die in 1909 in Sprundel gedoopt zijn.


'Mooi jaarboek met voor elk wat wils'


Bestellen

Liefhebbers kunnen het boekje bestellen via contact@heemkundekringsprundel.nl of telefoon 0165-386827.[n]