Auteur Nick Brouwer (links) en wethouder Laura Matthijssen.
Auteur Nick Brouwer (links) en wethouder Laura Matthijssen. FOTO CORINE ROKS

‘Tranen rolden over haar wangen’

RUCPHEN - Persoonlijke verhalen uit een gitzwarte periode van de geschiedenis van de gemeente Rucphen zijn opgetekend door de 26-jarige Nick Brouwer uit Sint Willebrord. Deze verhalen zijn gebundeld in het boek ’75 jaar vrijheid’. Wethouder Laura Matthijssen ontving maandag het eerste exemplaar uit handen van de auteur.


DOOR CORINE ROKS


Drieëntwintig verhalen uit de Tweede Wereldoorlog waarvoor Brouwer 31 mensen heeft geïnterviewd. Middels een oproep via verschillende kanalen door de gemeente Rucphen kwam Brouwers in contact met deze mensen. Voornamelijk ouderen die de oorlog door kinderogen aanschouwden. “Emotioneel en indrukwekkend”, zo bestempelt de auteur de interviews die hij verwerkt heeft in dit boek. “Zoals het verhaal van een mevrouw die als klein meisje haar moeder en broertje verloor. 75 jaar na de gebeurtenis is de gedachte aan haar moeder en broertje nog net zo heftig als toen. De tranen rolden over haar wangen toen zij dit verhaal aan me vertelde”. Nick vervolgt: “Deze tragische gebeurtenis speelde zich af op het moment dat Willebrord aan de vooravond van de bevrijding stond. Een verdwaalde granaatscherf, geschoten vanuit een geallieerd artilleriekanon, kwam in de achterkant van het huis van de familie terecht. Zij woonden op ‘Het zoutbedje’, de plek waar later de Luienhoek is gebouwd”.


Verrassing

De bevrijding eiste zijn tol, een roerige periode die veel slachtoffers voortbracht. De Amerikaanse vliegtuigen die bij Etten-Leur een Duits legervoertuig onder vuur namen, zo dachten zij. In werkelijkheid was het een BBA- bus waarin onschuldige burgers de dood vonden. Dertien daarvan kwamen uit de gemeente Rucphen. Droevige maar ook fijne herinneringen komen in het boek aan bod. De verrassing bij Nick was groot toen een van de geïnterviewden de naam Bart van Peer noemde: “Dat is mijn overgrootvader. Heel bijzonder om op deze manier bij je eigen familie uit te komen”. En dat was nou precies de reden waarom de gemeente Rucphen Brouwer had benaderd om dit project vorm te geven. Wethouder Matthijssen hierover: “Nick is geboren en getogen in de gemeente Rucphen. Dat schept verbondenheid. Daarnaast stellen mensen zich ook meer open voor ‘eigen’; mensen van hier die herleidbaar zijn naar bekende families”. De wethouder vult aan: "De verhalen geven een goed beeld van deze donkere jaren uit onze geschiedenis: de beperking van de vrijheid, de zorg voor het dagelijks bestaan, zoals voldoende voedsel en kleding, de angst om iets te doen dat niet geoorloofd was en waar zware straffen op stonden, de angst om naar Duitsland gezonden te worden, de angst om gewond of zelfs gedood te worden”. De oorlog krijgt door deze verhalenbundel een gezicht, letterlijk vertaald naar de portretten die bij de verhalen staan. Gezinsfoto's van vroeger geven de verhalen nog meer tastbaarheid.[n]


Belangstellenden kunnen het boek tegen betaling van € 7,50 afhalen in het gemeentehuis op maandag 30 november, op dinsdag 1 december en op woensdag 2 december tussen 09.00 en 12.00 uur. Hiervoor dient wel een afspraak te worden gemaakt via telefoonnummer (0165) 349500.