Nanne samen met moeder Sandra.
Nanne samen met moeder Sandra. FOTO COLLECTIE SANDRA VAN DEN BROEK

Rolstoelbus voor Nanne is in aantocht

RUCPHEN - De gewenste rolstoelbus voor de meervoudig gehandicapte Nanne van den Broek uit Rucphen is besteld en wordt naar verwachting in januari geleverd. Prachtig nieuws aan het einde van een jaar waarin binnen acht maanden via diverse acties 40.000 euro werd binnengehaald om de aanschaf van het noodzakelijke voertuig te kunnen bekostigen. Een terugblik.


DOOR ADDO SPRANGERS


De 6-jarige Nanne is meervoudig gehandicapt. Zoals alle kinderen van haar leeftijd groeit zij flink. Daarom moet haar huidige rolstoel worden vervangen door een nog grotere en zwaardere rolstoel. Haar ouders, Martijn en Sandra van den Broek, zien hierdoor meteen een probleem opdoemen: die rolstoel past met geen mogelijkheid in de auto van het koppel. Om Nanne en haar rolstoel te kunnen blijven vervoeren, zal er dan ook een rolstoelbus moeten worden aangeschaft. Met een kostenplaatje van 40.000 euro en geen recht op een aanschafvergoeding door de Gemeente Rucphen lijkt dit op het eerste gezicht een welhaast onmogelijke opgave: de ouders van Sanne kunnen het bedrag namelijk onmogelijk zelf ophoesten. Ze zitten echter niet bij de pakken neer en starten in april daarom een actie: met het inzamelen van flessendoppen en oud ijzer - dat zo’n 7 tot 15 cent per kilo opbrengt - hopen ze het geld bij elkaar te krijgen. Het initiatief krijgt veel aandacht en al snel krijgt het gezin ook op andere manieren veel steun. Steeds meer ondernemers in de regio plaatsen een spaarpotje voor Nanne op de toonbank. Daarnaast ontvangt het gezin de nodige geldelijke donaties. Om de geldinzameling een impuls te geven, bedenken de ouders van Nanne met het initiatief Staptober een variant op Stoptober. Hierbij moeten zoveel mogelijk teams in de maand oktober minstens 10.000 stappen zetten, rollen, zwemmen of fietsen, om op die manier geld in te zamelen. Eén van die teams, de MontVenToppers, loopt een bedrag van 1.000 euro bij elkaar, dat door anonieme weldoeners werd verhoogd naar 4.000 euro.

Bonnenveiling

Dat was wel het meest emotionele moment,” vertelt moeder Sandra. “We hadden zoiets van: ‘Waar komt dit ineens vandaan?’ Zó veel onverwachte steun. Dat was echt een hoogtepunt.” Op dat moment staat de teller op 35.000 euro en komt de rolstoelbus binnen handbereik. Opnieuw duikt hulp op uit onverwachte hoek. Bij de ouders van Nanne meldt zich namelijk Jessica Willemse uit Oud Gastel die via bonnenverkoop in duivensport een impuls hoopt te kunnen bieden. Samen met haar vader Will Willemse (van PV de Luchtbode uit Zegge) en met Ad van Dijk (van PV de Nieuwe Wijk uit Heijingen) werkt zij een heuse bonnenveiling uit. Leden van duivenclubs uit de hele regio schenken gezamenlijk wel 178 ‘bonnen’ voor een jonge duif uit hun kweek, waar andere ‘duivenmelkers’ op kunnen bieden. De veiling, welke op 30 november wordt afgesloten, blijkt een doorslaand succes: vol vreugde kunnen de ouders van Nanne melden dat de resterende 5.000 euro is binnengehaald en dat de bus kan worden besteld.

Januari

Dat laatste is inmiddels gebeurd. Via de MontVen Toppers zijn de ouders van Nanne beland bij een dealer in Frankrijk, waar momenteel een nieuwe Ford Transit Custom rolstoelbus wordt gebouwd. "Alles valt een beetje samen, want in januari verwachten we ook de nieuwe rolstoel voor Nanne.

We kijken er, samen met onze kinderen, echt naar uit. Het is prachtig dat we met alle hulp zó ver zijn gekomen. Daar zijn we erg dankbaar voor.”