Hoe wint wit?
Hoe wint wit? Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Tweede helft clubkampioenschap BSV begonnen

BERGEN OP ZOOM - Bij de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV is afgelopen vrijdag het tweede gedeelte van de strijd om het clubkampioenschap van start gegaan. Inmiddels bereidt BSV zich voor op het 75-jarig jubileumfeest in 2021. Verder zet BSV volop in op het opleiden van de schaakjeugd.

Voor het clubkampioenschap van BSV zijn op vrijdag 3 januari in de 12e ronde van de Keizercompetitie de volgende partijen gespeeld: Abdulhamid Hussein won van Bas van de Putte, Martin de Smit versloeg Piet Bruys, Pieter-Jan Demmers won van Bert van der Linden, Wesley Hopmans versloeg Alexander van ‘t Hoff, en Henk van Houten won van Karen Galustjan. Verder speelde koploper René Punt remise tegen Peter de Moor, terwijl ook Kees de Looff remise speelde tegen Robert Kunst.
René Punt behoudt zijn eerste plaats in de tussenstand. Abdulhamid Hussein stijgt door zijn overwinning van de vijfde naar de de tweede plaats, ten koste van Peter de Moor, die een plaats zakt. Ook jeugdkampioen Levi Vriens en clubkampioen Erwin Kalle zakken hierdoor een plaats.

Viering 75 jarig bestaan

Op 1 januari 2021 bestaat BSV officieel 75 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Een jubileumcommissie zal de festiviteiten coördineren. De eerste activiteit is al bekend en hebben we reeds eerder in dit medium gemeld, de strijd tussen de jeugdschakers van Bergen op Zoom en Roosendaal. Uiteraard zullen wij de lezers op de hoogte houden van alle activiteiten die BSV rond dit jubileum zal organiseren.

Opleiden jonge schakers

BSV is uitermate actief in het opleiden van jonge schakers. Ook ondersteunt BSV, middels de Bergse Schaakacademie, scholen in Bergen op Zoom en omgeving. Naast diverse basisscholen hebben ook de Middelbare scholen RSG ’t Rijks en Het Juvenaat inmiddels schaakactiviteiten ontwikkeld. BSV heeft haar schaakkader dit jaar vervijfvoudigd, alle jeugdtrainers hebben een officieel KNSB-trainersdiploma behaald.
Op de dinsdagavonden vinden op Het Juvenaat tussen half 7 en half 8 de schaaktrainingen plaats, en wordt ook het BSV-jeugdkampioenschap gespeeld. Daarnaast vindt op een aantal vrijdagavonden de strijd om het Open Bergs Jeugdkampioenschap plaats.

Schaakprobleem

In het vorige artikel stond het volgende probleem. Wit: Kg1, Dd1, Tc1, Tf1, Lc1, Lc4, Pc3, Pg5 en pi: a2, b2, c2, d2,e4, f2, g2, h3; Zwart: Ke8, Dd8, Ta8, Th8, Lc8, Lf8, Pd7, Ph6 en pi: a5, b6, c7, d6, e7, f7, g6, h5. De vraag was hoe wit groot voordeel verwerft? Welnu dat gaat via 1. Lxf7 Pxf7 2. Pe6. Nu gaat de zwarte dame altijd verloren.

In het nieuwe probleem, zie diagram, heeft wit een koningsaanval. Maar die moet natuurlijk wel doorslaan. Hoe krijgt wit dat voor elkaar?[l]