Wit zet en wint
Wit zet en wint

Nieuwjaar schaakgongtoernooi BSV

BERGEN OP ZOOM - Na een welverdiende vakantie is het schaakseizoen voor de jeugdleden van BSV weer begonnen. Traditioneel met het gongtoernooi. Hierna zal weer als vanouds het trainen en spelen voor het BSV-jeugdkampioenschap gaan plaatsvinden. Later start ook het Open Bergs Jeugdkampioenschap weer op. Tevens ruimen we vast plaats in voor het districtskampioenschap voor basisschoolteams.

Het jaarlijks gongtoernooi voor de jeugd van BSV werd deze keer gehouden op dinsdag 7 januari. De regel is dat je moet zetten zodra het gongsignaal klinkt. De koning mag, in tegenstelling tot een gewone schaakpartij, geslagen worden. Als het eindsignaal klinkt, zijn alle partijen die nog bezig zijn, remise.

Levi Vriens won net als vorig jaar groep A en is dus weer een heel jaar jeugdgongkampioen. Tweede in groep A werd Dion Winterberg. In groep B werd Tijn Hoedelman eerste en William van Heerebeek tweede. Groep C werd gewonnen door Evalijne van Schilt en Wessel Jansen tweede. Jochem van der Poel werd eerste in groep D gevolgd door Martin Schoones. In groep E waren er twee kampioenen namelijk Kevin Huang en Bjoyd Duynstee. Tenslotte werd in Groep F ook de eerste plaats gedeeld door Selva Manguroglu en Quan Duong.

Op dinsdag 14 januari starten weer de trainingen voor de stappenmethode. En, meestal aansluitend, ook de wedstrijden om het BSV-jeugdkampioenschap en/of meisjeskampioenschap en/of KO-toernooi wedstrijden plaats. Dat allemaal vindt plaat in het gebouw van Het Juvenaat aan de Pater Dehonlaan.

Diagram
De stand van het vorige probleem was, wit: Kh1, Ta6, Lc4, Pe4; pi: b2, e2, g2 en h2. Zwart: Kg8, Tc8, Pf6, b4, e7, f7, gr, h6. De vraag is hoe wit zijn voordeel kan verzilveren? Natuurlijk mag wit niet Ld3 spelen vanwege Tc1 mat. Wit mag ook niet de loper dekken via b3, want dan verliest hij zijn paard op e4. Een goede mogelijkheid zou zijn: 1. Pxf6+ exf6 2. B3 en als zwart dan Td8 speelt, kan wit of Kg1 of Ta1 of bv. h3 spelen en dan staat hij gewoon een paard voor.

In het nieuwe probleem, zie diagram, staat zwart dik voor. Maar het is wit aan zet toch die aan het langste eind trekt. Hoe? [l]