De kleuterklas van de vrije school is al een groot succes
De kleuterklas van de vrije school is al een groot succes Foto: Vrije school

Chapeau: 'Sommige kinderen hebben echt een vrije school nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen'
Kop: Minister geeft toestemming voor Vrije School

BERGEN OP ZOOM - Minister Arie Slob heeft toestemming gegeven voor de Vrije School in Bergen op Zoom en daarmee ligt de weg open om op 1 augustus 2020 officieel van start te gaan. Dat hebben Conny van Loenhout (ABBO) en wethouder Barry Jacobs deze week bekendgemaakt.

DOOR REMKO VERMUNT

"Dit is goed nieuws", stelt Conny van Loenhout, algemeen directeur van de ABBO scholen. "Voor de zomervakantie werd onze aanvraag voor een nieuwe school goedgekeurd door de gemeente Bergen op Zoom en daarna is ons verzoek doorgestuurd naar het ministerie." De minister had tot 1 januari 2020 de tijd om te reageren op het verzoek. "Inmiddels hebben we het bericht binnen dat we per 1 augustus 2020 officieel van start kunnen."

Breder palet

En dat is volgens wethouder Barry Jacobs een mooie ontwikkeling. "Het zorgt voor een verbreding van het onderwijspalet dat we in de gemeente Bergen op Zoom kunnen aanbieden. Dat willen we als gemeente stimuleren en faciliteren. Ik heb als wethouder niets te zeggen over de soorten onderwijs in de gemeente, maar als zo'n kans zich voordoet om het palet uit te breiden dan werken we daar graag aan mee." Conny van Loenhout vult hem aan: "Die verbreding van het palet is enorm belangrijk. We willen passend onderwijs aanbieden voor alle kinderen en sommige kinderen hebben echt een vrije school nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen."

Kleuterklas

Dat het concept van de Vrije School aanslaat, blijkt al wel uit de kleuterklas die vorig jaar van start is gegaan onder de vleugels van De Krabbenkooi. De leraressen, Tamar Chavardès en Hanne Lint, begonnen toen met vier kinderen. Dat groeide al snel naar zes kinderen en inmiddels zitten er al tien kinderen in de kleuterklas. In eerste instantie wilde Stichting ABBO pas een klas starten bij twintig aanmeldingen, maar dat idee heeft men snel losgelaten. "We willen de kinderen en vooral de ouders laten zien wat het precies is én wat de vrije school in gaat houden. We willen ze enthousiast maken en dan moet je gewoon beginnen, want mensen willen het zien."

Doorgroeien

Nu de minister akkoord is gegaan met de aanvraag, staan ook de inschrijvingen open voor andere klassen. De school blijft doorgaan met de kleuterklas (Groep 1/2), maar start nu ook met de groepen 3 tot en met 6. "Al heet dit bij de vrije school de klassen 1 tot en met 4", legt Van Loenhout uit. Ook start men met voorschoolse opvang en binnen drie jaar wil de Vrije School uitgroeien tot een volwaardige school. "De kinderen van klas 4 stromen natuurlijk door naar klas 5 en 6 en uiteindelijk hebben we dan voor alle leerjaren een klas. We zullen aan het begin geen klassen hebben met allemaal dertig kinderen, maar dat hoeft ook helemaal niet."

Locatie

Wat de komende tijd nog wel heel belangrijk is, is de locatie van de school. "Daarover zijn we nog met elkaar in gesprek", stelt wethouder Jacobs. "We zijn in overleg met alle scholen in Bergen op Zoom om een passende locatie te vinden." Omdat de vrije school een regionale functie krijgt, is het volgens Van Loenhout niet handig wanneer de school in de binnenstad zit. Zo zijn er al aanmeldingen van kinderen uit Yerseke en uit Dinteloord. "Daarnaast willen we het liefst in de buurt van een bos. Dat past goed bij de vrije school." Maar of dat gaat lukken is nog de vraag. "Wellicht dat we starten met een tijdelijke locatie in augustus en zodra we onszelf bewezen hebben, kunnen we wellicht doorstromen naar een definitieve locatie."

Onderwijsvorm

Hoewel de naam Vrije School suggereert dat de kinderen heel vrij worden gelaten, is dat eigenlijk niet het geval. "Vroeger stond 'vrij' voor vrij van onderwijsbemoeienis. Tegenwoordig staat vrij meer voor vrij zijn om te zijn of te worden wie je bent", stelt Tamar Chavardès. Het motto bij de vrije school is dan ook hoofd, hart en handen zijn één. Er is altijd aandacht voor deze drie aspecten van de mens. "In alle vakken wordt evenveel aandacht geschonken aan het emotionele vlak, maar ook aan het creatieve én het cognitieve vlak. We bekijken per kind hoe zij zich op de beste manier volledig kan ontwikkelen." Zo wordt bijvoorbeeld tijdens de rekenles gezongen en gedanst. "We zorgen ervoor dat de kinderen de materie eigen maken, zonder dat het droog overgenomen moet worden van een papiertje." [l]