In Pompedurp luidde het carnavalsmotto vorig jaar  'Da'k Ut Nie Wit'. FOTO WILL ROMBOUTS
In Pompedurp luidde het carnavalsmotto vorig jaar 'Da'k Ut Nie Wit'. FOTO WILL ROMBOUTS Foto: Will Rombouts

Carnavalsmotto's prachtig staaltje van creativiteit

STEENBERGEN - Het carnavalsfeest is weer in aantocht. Nog heel even en de doorgewinterde carnavalsvierders kunnen weer helemaal losgaan. Dat betekent dagenlang hossen, zingen, drinken en feestvieren. De echte fanatiekelingen hanteren daarbij natuurlijk ook de carnavalsmotto's van de plaats(en) waar ze carnaval gaan vieren.

DOOR ADDO SPRANGERS

Die motto's geven elk jaar weer genoeg stof tot nadenken. Vorig jaar vierden Steenbergen (Strienestad), De Heen (Strienedurpke) en Welberg (De Raldal) het carnavalsfeest met als motto 'Òònze tijd wijd voruit'. Dat carnaval in genoemde plaatsen hartstochtelijk is omarmd staat buiten kijf. Het levert steevast plaatjes op die om van te smullen zijn. Vanuit die gedachte is wellicht ook het idee voor het nieuwe carnavalsmotto ontstaan: 'Wa d'n plaotje!' Daar kunnen de creatieve carnavalsvierders ongetwijfeld weer zeer goed mee uit te voeten.

Beestachtig

Wat dat betreft is hen geen zee te hoog, toevalligerwijs het carnavalsmotto dat in Dinteloord (Peeloofdurp) vorig jaar het levenslicht zag in het in dialect uitgesproken en geschreven 'Gin Zee t'ôôg'. Dit jaar gooit de Stichting Carnaval Peeloofdurp het over een geheel andere boeg. Met het motto 'We ánge de bééjst uit' kunnen geen twijfels bestaan over alle goede voornemens van het gezelschap tijdens de komende carnavalseditie. Het belooft in ieder geval een beestachtig goede carnaval.

Glimlach

In Kruisland (Pompedurp) wordt zoals bekend Karnaval gevierd met een hoofdletter K. In 2019 gebeurde dat onder de noemer 'Da'k Ut Nie Wit'. Een vrij raadselachtig motto, want in Pompedurp weten ze als geen ander hoe carnaval te vieren. Het nieuwe carnavalsmotto 'Hou 'm staonde!' zal naar verwachting dan ook de nodige spitsvondigheden opleveren die ook na het carnavalsfeest nog regelmatig voor een glimlach zullen zorgen.

Buitenaards

Wat dat betreft is het carnavalsfeest een meer dan vermakelijk spel. In Nieuw-Vossemeer ('t Vosse-ol) zijn ze zich daar zeer van bewust. Het vorig jaar gehanteerde motto 'Speul D'Ut Spelleke Mee' kan dan ook onmogelijk per ongeluk zijn gekozen. Iederéén doet immers graag mee aan het carnavalsfeest. Dat maakt ook het motto voor de komende carnavalseditie duidelijk: ''t Is Hier Buitenaards'. Of dat ook bewoners van andere planeten naar 't Vosse-ol zal lokken, valt te bezien. Een goed verstaander heeft aan een half woord echter genoeg. Aan het carnavalsfeest in 't Vosse-ol valt niet te tippen.

Motto's 2020

De Heen (Strienedurpke)

Motto: 'Wa d'n plaotje!'

Dinteloord (Peeloofdurp)

Motto: 'We 'ange de bééjst uit'

Kruisland (Pompedurp)

Motto: 'Hou 'm staonde!'

Welberg (De Raldal)

Motto: 'Wa d'n plaotje!'

Nieuw-Vossemeer ('t Vosse-ol)

Motto: ''t is hier Buitenaards'

Steenbergen (Strienestad)

Motto: 'Wa d'n plaotje!'