't Ravelijn werkt met opdrachtgevers uit de regio

STEENBERGEN - Op ‘t Ravelijn krijgen leerlingen van de gemengde/theoretische leerweg Technologie & t Toepassing. Coördinator T&T, Jolanda van Terheijden, is zeer enthousiast over de werkwijze van T&T. ”Het is een spannend nieuw praktijkvak, dat leerlingen meeneemt naar alle sectoren waarin technologie een rol speelt. Ze bedenken via een ontwerpcirkel technologische oplossingen voor levensechte praktijkopdrachten van bedrijven en maatschappelijke organisaties.”

Dit schooljaar zijn de leerlingen van leerjaar 3 begonnen met een opdracht van een bouwmarkt in Steenbergen, er moest een draaiplateau ontworpen worden dat aan diverse eisen van de opdrachtgever moest voldoen. De tweede opdracht ontvingen de leerlingen vanuit Tante Louise. Voor de bewoners van Hof van Nassau werd een aantrekkelijke “voorwerp” ontwikkeld, waarmee cliënten met een vorm van dementie aangemoedigd werden om daarmee aan de slag te gaan. De docenten, waaronder Denise Brand, begeleiden de leerlingen als coaches.

Op dit moment zijn de leerlingen gemotiveerd bezig met een opdracht vanuit de Gemeente Steenbergen, in samenwerking met het VVV. De Vliegeniersroute m.b.t. de crash van een Engels gevechtsvliegtuig heeft een nieuw jasje nodig. De contactpersoon, Ton Wennekers, heeft de route met de leerlingen gelopen en heeft daarna de opdracht met de leerlingen doorgenomen. Zo ontwikkelen de leerlingen QR-codes om in de route in te brengen en hem daarmee ook voor de jeugd aantrekkelijker te maken. Ook het taalgebruik wordt aangepast, waardoor de route zowel voor ouderen als voor jongeren een verrijking kan zijn. Ton komt regelmatig naar school om samen met de leerlingen na te gaan of alles naar wens verloopt.

Op 7 mei a.s. zal de presentatie van de leerlingen plaatsvinden van de routes en bijbehorende technologieën die ze bedacht hebben. Het concept dat door de gemeente als beste beoordeeld wordt zal uitgevoerd worden. Tevens worden de leerlingen door de docenten beoordeeld op competenties e.d. Ook als concepten niet uitgevoerd worden, kan de ontwikkeling van de leerlingen uitermate goed zijn.

Met T&T beginnen leerlingen beter voorbereid aan hun toekomst op het mbo/havo.

’t R@velijn valt onder een groep van 36 zogenaamde “pilotscholen” door heel Nederland die ervaring hebben met T&T en dit vak als examenvak aan mogen bieden. Dit is uniek voor de gemengde/theoretische leerweg in onze regio! [l]