Scholenproject basisscholen gaat van start

STEENBERGEN - In het gemeentehuis van Steenbergen vindt komende vrijdag de eerste voorronde van het scholenproject van de basisscholen plaats. De leerlingen zijn aan de slag gegaan met het thema 'duurzaamheid' en gaan in de voorronde met elkaar in de debat voor de prijs van het beste project en de prijs voor beste debater.

DOOR ADDO SPRANGERS

Er zijn drie voorrondes. Deze vinden plaats op vrijdag 6 maart, 13 maart en 20 maart. De eerste voorronde vindt plaats tussen de leerlingen van de Groen van Prinsterer, de Gummarusschool klas 8a en de Pius-X. In de tweede voorronde nemen leerlingen van Maria Regina 8a, Gummarsschool 8b en Regenboogschool het tegen elkaar op. De derde voorronde gaat de strijd tussen leerlingen van Maria Regina 8b en Petrus en Paulusschool. Onder leiding van de burgemeester gaan in de voorrondes steeds drie leerlingen per school met elkaar in debat over hun uitwerking van het vastgestelde thema. De leerlingen worden tijdens het debat ondersteund door (burger)raadsleden. De debatten worden nauwlettend gevolgd door een onafhankelijke jury. Aan het einde van de ochtend maakt de jury bekend welke school het beste project heeft gepresenteerd en welke leerling zich in het debat heeft weten te onderscheiden. Deze leerling krijgt de prijs voor beste debater. De school die in de voorronde de prijs wint voor het beste project gaat door naar de finale.

De drie beste projecten gaan dus door naar de finale. Deze vindt plaats op vrijdag 3 april. Het project dat dan door de jury gekozen wordt als beste project wordt ook daadwerkelijk door de gemeente uitgevoerd. Hiervoor is een bedrag beschikbaar van 2.500 euro.[l]