Het Roparunteam Door Dik en Dun moet helaas nog een jaar wachten om weer actief te zijn voor Roparun van Parijs naar Rotterdam. FOTO ROPARUNTEAM DOOR DIK EN DUN
Het Roparunteam Door Dik en Dun moet helaas nog een jaar wachten om weer actief te zijn voor Roparun van Parijs naar Rotterdam. FOTO ROPARUNTEAM DOOR DIK EN DUN Foto: Roparunteam Door Dik en Dun

Coronavirus zet streep door Roparun dit jaar

STEENBERGEN - Roparunteam Door Dik en Dun startte 25 jaar geleden met een paar leden van atletiekvereniging Diomedon. Het draait echter niet alleen om de sport. De rest van het jaar wordt er energie besteed aan het inzamelen van geld voor het goede doel om kankerpatiënten kwaliteit van leven te bieden. Het daadwerkelijke jubileum wordt echter pas in 2021 gehouden, omdat de Roparun 2020 inmiddels is afgezegd.

DOOR CLAUDIA KOOLE

"Als ik voor mijzelf spreek dan is de combinatie van sporten en het goede doel mijn drive om mee te doen", vertelt voorzitter Peter Wiersma. "Door Dik en Dun is 25 jaar geleden opgericht door een paar leden van atletiekvereniging Diomedon. De meeste van onze huidige leden waren al fanatieke hardlopers of fietsers die op zoek waren naar een nieuwe uitdaging en wat is er mooier dan door middel van het beoefenen van je sport het goede doel te steunen?"

2021

Het 25-jarig bestaan wordt eigenlijk niet gevierd dit jaar. De intentie was anders. "We wilden er gewoon een hele mooie en vooral gezellige run van maken. Dit jaar zouden een paar vrijwilligers van de doorkomst in Steenbergen een groot feest willen maken." Steenbergen had daarbij weer op de kaart gezet moeten worden als doorkomstplaats. Het volledige feest kan niet doorgaan vanwege de afgelasting van de run. Wiersma: "Dit betekent dat ons 25-jarige Roparun niet in 2020 plaatsvindt, maar in 2021."

Teleurstelling

De Roparun zou hebben plaatsgevonden van 29 mei tot en met 1 juni 2020. Het bericht van afgelasting valt zwaar. "Dit is echt niet leuk. Het is een teleurstelling. We zijn ons toch aan het voorbereiden. We zijn het hele jaar bezig met het organiseren van evenementen om hiermee zoveel mogelijk geld op te halen voor de Roparun."

Wandeltocht

Het is overigens niet de eerste annulering. Ook de geplande wandeltocht op 28 maart a.s. is komen te vertellen die aan de Seringenlaan bij het sportpark in Steenbergen zou starten. Er kon gekozen worden tussen 25, 18,5 en 12,5 kilometer waarbij de opbrengst ten goede zou komen aan de Stichting Roparun. "Maar we zijn aan het kijken of we die op een andere datum kunnen houden."

GPS

Hoewel 2020 het 25ste jaar is voor de club, doch geen jubileum voor de Roparun, zijn er herinneringen op te halen. De voorzitter vertelt: "Een paar jaar geleden hebben we in de eerste nacht een extra ommetje gemaakt van ongeveer 30 kilometer, omdat we wat problemen hadden met de gps-toestellen. De organisatie was ons echt kwijt. Omdat we op een gegeven moment ver achter op het schema lagen, was er zelfs sprake van dat we uit de run gehaald zouden worden. Maar doordat we sneller liepen dan de door ons vooraf opgegeven snelheid liepen we gelukkig snel in en zijn we uiteindelijk nog bij de eerste 20 teams gefinisht."

Steun

Deze stichting zorgt ervoor dat de opbrengsten rechtstreeks toekomen aan de kankerpatiënten zelf om zo de kwaliteit van hun leven zoveel mogelijk te verbeteren. "Al het geld dat opgehaald wordt via sponsoring en activiteiten komt ten goede van Stichting Roparun", vertelt het bestuur. "Oorspronkelijk werden projecten van de patiëntenzorg van de Dr. Daniël den Hoed kliniek en het Sophiakinderziekenhuis ondersteund. Inmiddels kunnen, dankzij Roparungelden, doelen in heel Nederland gerealiseerd worden. Meer informatie is te vinden op www.roparun.nl en onze website is www.dikendunroparun.nl"

Opgeschoven

Aanvankelijk begon ooit de allereerste Roparun in 1995. De route was destijds van Rotterdam naar Parijs en is nu omgekeerd. Peter Wiersma: "In 2015 vierde Roparunteam Door Dik en Dun haar 20-jarig jubileum. Het team heeft vele teamleden gehad in deze 25 jaar. Er wordt nog steeds met veel enthousiasme een heel jaar toegewerkt naar de Roparun in het Pinksterweekend. Er wordt in teamverband een sportieve en grensverleggende prestatie geleverd terwijl er geld ingezameld wordt. De leden verkopen loten. Dit alles wordt echter opgeschoven naar volgend jaar." [l]