Zanglid Anja van den Doel naast dirigente Meike Warmoeskerken
Zanglid Anja van den Doel naast dirigente Meike Warmoeskerken Foto: Zangvereniging TAVENU

Zingen bij TAVENU wordt als een rijkdom ervaren

DINTELOORD - 30 juni 2020 bestaat de Dinteloordse zangvereniging TAVENU 90 jaar. De vereniging heeft maar liefst 46 leden waarvan een aantal koorleden een halve eeuw lid zijn. Buiten het samen zingen, van hoog naar laag, is de saamhorigheid een onmisbare schakel. Ieder mens maakt wat mee op z'n tijd, maar het zingen gaat altijd door.

DOOR CLAUDIA KOOLE

Anja van den Doel is één van de koorleden die 25 jaar lid is. Eigenlijk is ze er een tijd tussenuit geweest, omdat haar man in Singapore werd gestationeerd. "Wij hebben met ons gezin 13 jaar in Singapore gewoond", laat ze weten. "Eigenlijk zou ik in augustus dit jaar 38 lid zijn geweest. Maar Ineke Breure, Gé Breure en Ger Hartman zijn al ruim 55 jaar lid. De dames San van Bezooijen, Nel Oostdijck en Greet Roos hebben hun 60-jarig jubileum al gevierd. Daarnaast hebben we 11 leden die 25 jaar of langer lid zijn."

Samenklank

Muziek en zang wordt gezien als een universele taal. Anja van den Doel vertelt hierover: "Voor mij is zingen van jongs af aan een tweede natuur. Het was een logisch gevolg dat ik in 1960 bij een kinderkoor terecht kwam. Voor mensen die geen ervaring hebben met koorzang is het misschien moeilijk te begrijpen wat er zo fijn aan is, maar ik denk dat het goed te vergelijken is met een teamsport. TAVENU zingt vierstemmig en meestal a capella, zonder begeleiding, en het geeft veel voldoening om met elkaar een mooie samenklank te bereiken. Zo ontstaat een gevoel van saamhorigheid. Het mooie is ook dat je tijdens het zingen aan niets anders kunt denken. Je wordt als het ware even opgetild uit de dagelijkse realiteit."

Jubileumconcert

TAVENU zal haar jubileum vieren in juli met een speciaal jubileumconcert in november dit jaar. Voor nu is het belangrijk dat er weer gezongen kan worden. "Op korte termijn is mijn wens dat onze leden goed door deze Corona pandemie heenkomen, zodat we weer snel kunnen beginnen met repeteren." Dankzij het zingen kwam het koor al op verschillende plaatsen. Van den Doel: "Ik denk graag terug aan de buitenlandse koorreizen. De eerste reis naar Barcelona, ter gelegenheid van ons 80-jarig jubileum, spant daarbij de kroon. Daar zongen we hoog in de bergen, in de beroemde basiliek van de zwarte Madonna in Montserrat en tussen de pilaren in Gaudi's Parc Guëll."

Boodschap

Maar ook herinneringen in het eigen land met samenkomsten en een zomer BBQ zijn mooi om aan terug te denken en te herhalen. "Aan alle inwoners van onze gemeente zou ik het volgende willen zeggen. Word lid van een koor als u graag zingt, want het is zó leuk om te doen! Natuurlijk bij voorkeur bij TAVENU, want zoals u heeft kunnen lezen, zijn we een ondernemende vereniging met een uitdagend en gevarieerd programma. Naast de gezellige sfeer staat onze professionele dirigente garant voor een hoge kwaliteit en dankzij haar blijven we bij de tijd wat betreft de muziekkeus." [l]