Eerste zonneveld in Steenbergen voor eigen inwoners

STEENBERGEN - Bij voldoende inschrijvingen wordt nog dit jaar in Nieuw-Vossemeer het eerste zonneveld van Steenbergen aangelegd. Het bijzondere hiervan is dat dit geen commerciële activiteit is maar een initiatief van en voor inwoners van de hele gemeente Steenbergen. Een staaltje van burgerparticipatie dus.

DOOR ADDO SPRANGERS

Het initiatief is afkomstig van Jos Bolders en Cees van Vugt, lokale energieambassadeurs. Om stappen te zetten in het verduurzamen van Steenbergen ontwikkelden zij een zogenaamd "Postcoderoosproject". Doel is om gezamenlijk op een veld in Nieuw-Vossemeer zonnepanelen te installeren.

Jos Bolders: "Het is een echt lokaal initiatief. Alleen inwoners van de gemeente Steenbergen kunnen eraan meedoen en het biedt hen een fiks belastingvoordeel."

Rendement

Inwoners die geen zonnepanelen op hun dak mogen of willen leggen, kunnen ongeveer hetzelfde rendement verdienen op hun investering als diegenen met panelen op het eigen dak. Jos Bolders en Cees van Vugt hebben vorig jaar hiervoor de Energiecoöperatie Duurzaam Steenbergen opgericht.

De zonnepanelen worden door de coöperatie geïnstalleerd op het oude trainingsveld van voetbalvereniging Nieuw-Vossemeer.

Jos Bolders: "Iedere Steenbergenaar kan meedoen: huiseigenaren, huurders en kleine ondernemers tot een jaarverbruik van max.10.000 kWh. Het project wordt ondersteund door de gemeente Steenbergen, de Rabobank en door professionals van onder anderen ontwikkelaar NaGa Solar."

'Het is een echt lokaal initiatief. Alleen inwoners gemeente Steenbergen kunnen eraan meedoen'

Deelnemers dragen een steentje bij aan het verduurzamen van de gemeente Steenbergen.

Tegelijkertijd behalen zij een mooi rendement van zo'n 6% p.j. op de investering (door vrijstelling energiebelasting). De rente op spaargeld is veel lager.

Bijeenkomsten afgelast

De voorgenomen informatiebijeenkomsten op zaterdag 21 maart vanaf 10.30 uur in gemeenschapshuis De Vaert in Welberg en op zaterdag 28 maart vanaf 10.30 uur in Dorpshuis De Vossenburcht in Nieuw-Vossemeer zijn vanwege het coronavirus afgeblazen.

Vanuit de Energiecoöperatie Duurzaam Steenbergen verschaffen de volgende personen belangstellenden echter graag telefonisch informatie; voorzitter Jos Bolders via tel. 06-18220827, secretaris Gert Reijerkerk via tel. 06-13974466, Jan Jansen via tel. 06-21586833 en Cees van Vugt via tel. 06-55464643. Zij zijn ook bereid om een afspraak te maken aan huis voor een persoonlijke toelichting.

Voorts kan contact worden opgenomen via het e-mail adres: ds@collectiefzonnedak.nl. Geïnteresseerde inwoners van Nieuw-Vossemeer, Steenbergen, Dinteloord, Kruisland, Welberg en De Heen kunnen lid worden van Energiecoöperatie Duurzaam Steenbergen en zo meeprofiteren van dit postcoderoosproject. Surf voor meer informatie naar www.collectiefzonnedak.nl.[l]