Rian Liefhebber en Marc van Loon als helpende krachten voor een pannetje soep. FOTO CLAUDIA KOOLE
Rian Liefhebber en Marc van Loon als helpende krachten voor een pannetje soep. FOTO CLAUDIA KOOLE Foto: Claudia Koole

Pannetje soep tegen vereenzaming en armoede

STEENBERGEN - Vanaf begin april wordt er ook in Steenbergen soep rondgebracht. Dit initiatief ontstond eerder in Bergen op Zoom. Het is bedoeld voor mensen met weinig inkomen en die met eenzaamheid te maken hebben. Een leeg pannetje kan, na aanmelding, voor de voordeur worden gezet en kan gevuld binnengehaald worden. De Ontmoetingswinkel en Brasserie Puur, beiden in Steenbergen, zijn de organiserende schakels die ervoor zorgen dat mensen kunnen genieten van verse soep in een coronatijd die mensen meer doet opsluiten dan anders.

DOOR CLAUDIA KOOLE

De Ontmoetingswinkel in Steenbergen is nog maar beperkt open. Rian Liefhebber: "Ik ontvang maar zo'n twee mensen per dag. Ik laat ze knutselen en zichzelf zijn met de afstand die ze moeten houden van elkaar. De winkel zelf is gesloten door de week." Een ander initiatief is om soep rond te gaan brengen. "We hebben adressen ontvangen van WijZijn Traverse. In Bergen op Zoom heb je daklozenpunten, maar dat hebben we in Steenbergen niet. We leveren op adres. Eenieder die behoefte heeft aan een pannetje soep, kan zich hiervoor aanmelden via Vraagwijzer."

Groenten

De ingrediƫnten voor de soep worden grotendeels aangeleverd door Albert Heijn Achterberg, maar voldoende is dit nog niet. "Er zijn ook mensen die de soepgroenten aanleveren vanuit hun groentetuintje. ZLTO levert eveneens rechtstreeks vanaf de boer, maar soepgroenten zijn veel nodig. We willen zoveel mogelijk mensen helpen. Soepgroenten mogen altijd geleverd worden in de mand voor De Ontmoetingswinkel." Marc van Loon van Brasserie Puur gaat vervolgens aan de slag met alle groenten. Hij maakt er een heerlijke soep van.

Logistiek

Bij de organisatie komt veel kijken. Het is een logistieke klus om de soep te bereiden en rond te brengen. Liefhebber: "De soep wordt op steriele wijze gemaakt met handschoenen aan bijvoorbeeld. De soep wordt koud geleverd. Mensen zetten hun pannetje voor de voordeur. Vervolgens wordt deze gevuld met verse soep." Voor het rondbrengen mogen vrijwilligers zich aanmelden die een grote pan meekrijgen waaruit soep geschept gaat worden voor mensen thuis. "Mensen mogen mij bellen op mijn mobiele nummer 06-20738327 of kunnen zich aanmelden bij Vraagwijzer."

Trots

Mensen die zich eenzaam voelen, een laag inkomen hebben of anderszins geraakt zijn door de coronacrisis en die een bakje troost met verse soep willen ontvangen, mogen hiervan profiteren. Het is niet alleen voor de Voedselbank. Er wordt geleverd op adres. Persoonlijk contact is er verder niet met de bezorger. Wethouder Kroos: "Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe initiatiefneemster Rian Liefhebber haar uiterste best om haar bezoekers zoveel mogelijk in beeld te houden. Fijn om op deze manier mensen te verbinden en op deze manier een steentje bij te dragen tegen de eenzaamheid." [l]