Een Havendag Steenbergen zoals in 2016 is ondenkbaar in 2020 tijdens het coronatijdperk. ARCHIEFFOTO CLAUDIA KOOLE
Een Havendag Steenbergen zoals in 2016 is ondenkbaar in 2020 tijdens het coronatijdperk. ARCHIEFFOTO CLAUDIA KOOLE Claudia Koole - archieffoto

Waterrecreatie bijna onmogelijk en zonder voorzieningen

DINTELOORD - De lentezon flitst met weerspiegeling over het water. Menig watersporter en kapitein op een plezierjacht krijgt de kriebels om het water op te gaan. De perfecte omstandigheden voor waterrecreatie doen zich voor, maar wie zich op het water begeeft als roeier kan beboet worden en wie even wil aanmeren om een sanitair bezoek te brengen, staat voor gesloten deuren.

DOOR CLAUDIA KOOLE

Even het water opgaan met mooi weer is heel anders de komende periode. De coronamaatregelen gaan door tot op het water voor pleziervaart en voor watersport. "De toiletgebouwen zijn dicht. Sanitaire voorzieningen zijn niet beschikbaar. Mensen mogen varen overdag met uitzondering van overnachtingen. Leden mogen ook niet overnachten. Dagrecreatie is alleen toegestaan", laat havenmeester Jorien Groenenboom weten van Jachtcentrum Dintelmond.

Natuurgeluiden

Normaal gesproken is het ontzettend druk. Nu is het opvallend rustig. "Je hoort de natuur meer. De vogels en natuurgeluiden, want er is anders altijd wel een schuurmachine te horen. De poort is 24 uur gesloten en alleen leden kunnen erin", vertelt de havenmeester verder. "Door de grenssluiting komen Belgen en Duitsers ook niet. De boten blijven staan. Het restaurant is gesloten en dat is inkomstenverlies. Maar in ons Restaurant Dintelmond kun je wel lunch afhalen. Het is een hele rare gewaarwording om dit mee te maken."

Roeien

Watersporters, zoals roeiers, komen van alles tegen op het water. Leden van de Roosendaalse Roei Vereniging (RRV) roeien soms naar Bovensas in Steenbergen. Deze roeivereniging is dé roeivereniging voor West-Brabant. Paul Gmelich had in 1987 een stukje geschreven voor het Brabants Nieuwsblad destijds. "Daar kwamen zo'n 20 oud roeiers op af. Sindsdien is het gaan groeien. Nu hopen we dat we snel het oude kunnen gaan doen; roeien in water", vertelt hij. "In het weekend van 4 en 5 april zouden er open dagen zijn, maar die zijn niet doorgegaan. Dat is heel jammer. We hopen dat we deze dag mogen doorschuiven naar juni dit jaar."

Skiffen

De open dagen zijn ervoor bedoeld om nieuwe leden te werven. Roeien wordt gezien als een gezonde buitensport in de natuur. "We verwelkomen altijd nieuwe leden. Nu moeten we de loodsen gesloten houden. Het is verboden om met een roeiboot op het water te gaan. We kunnen geen uitzonderingen maken. Er is wel een mogelijkheid om veilig op afstand te kunnen roeien. Dat is in een Skiff. Maar dan zouden alle roeiers moeten gaan skiffen, want bij combinatie roeien zit je te dicht op elkaar. Dit is een beslissing voor het bestuur, want ook in de loods, de boten te water laten en ze schoonmaken moet er rekening worden gehouden met 1,5 meter afstand." Financieel is het eveneens een apart verhaal voor de RRV. Paul Gmelich: "Als je kijkt wat er nu gebeurt, in hoeverre kun je je sport nog bedrijven? Kan het op deze manier nog? We hebben geen houvast aan wat er nu gebeurt. Je kunt veel zeggen, het is heel moeilijk."[l]