Er worden geen handen gegeven in coronatijd, maar eventueel wel gebundeld in Kruisland om hulp te bieden.
Er worden geen handen gegeven in coronatijd, maar eventueel wel gebundeld in Kruisland om hulp te bieden. Foto:

Kruisland helpt elkaar een handje in coronatijd

KRUISLAND - De Stichting Welzijn Kruisland en de Dorpsraad hebben samen enige tijd terug het initiatief genomen om ouderen en kwetsbaren in Kruisland zo goed mogelijk te ondersteunen in deze tijden van coronacrisis. In de Stichting Welzijn werken de Dorpsraad, de KBO en de Zonnebloem samen.

DOOR PETER HOUTEPPEN

Er is extra bezorgdheid voor de ouderen en zieke mensen in de samenleving in deze periode. Enerzijds omdat zij veel kwetsbaarder voor het virus zijn dan andere personen, anderzijds kunnen zij door de huidige opgelegde sociale beperkingen eerder hulp nodig hebben of zich eenzaam gaan voelen door de inperking van de sociale contacten.

Niveaus

Er worden overal in bet land en op veel verschillende niveaus acties ondernomen om wanneer nodig ouderen en kwetsbaren bij te staan. Dat varieert van hulp door familie en buren, initiatieven van bedrijven (bijvoorbeeld winkels) en maatschappelijke organisaties, ondersteuning door de gemeente en nog veel meer.

Hecht

Wat in het hele land speelt, speelt natuurlijk ook in Kruisland. Daarom hebben de Stichting Welzijn Kruisland en de Dorpsraad Kruisland een initiatief voorbereid om ouderen en kwetsbaren zo goed mogelijk te helpen, mocht dat echt nodig worden. "Er hebben zich, nadat we een brief onder de inwoners van Kruisland hebben verspreid, in elk geval genoeg vrijwilligers gemeld om hulp te bieden aan de doelgroep wanneer dat noodzakelijk is", vertelt Ad Hellemons namens de Dorpsraad. "Maar hulpvragen zijn tot dusver achterwege gebleven, wat op zich een goed teken is natuurlijk. Veel mensen doen een beroep op buren of familie. Op zich hadden we dat wel een beetje verwacht, Kruisland is wat dat betreft een vrij hechte gemeenschap. Iedereen houdt elkaar goed in de gaten, dat idee hadden we vooraf eigenlijk al wel. Maar we willen natuurlijk wel bij kunnen springen, mocht het een keer echt nodig zijn."

Thuisbezorgd

Boodschappen worden al zoveel als mogelijk thuisbezorgd en datzelfde geldt voor bijvoorbeeld medicijnen van de apotheek. Het initiatief van COOP Schrauwen/'de Spek' om het mogelijk te maken telefonisch of via e-mail boodschappen te bestellen (0167-536025 of via info@coopkruisland.nl), die dan vlot thuis gebracht worden, is in deze situatie van grote waarde. Net zoals het gegeven, dat de apotheek, zoals altijd al, de medicijnen dagelijks aan huis bezorgt. "Onze initiatieven om de helpende hand te bieden richten zich dan ook zoveel mogelijk op de mensen die zich echt niet zelf kunnen redden. Te denken valt bijvoorbeeld aan noodzakelijk vervoer. Daarbij moeten wel de regels van de overheid in acht genomen worden en fysiek contact zoveel mogelijk vermeden worden. Hellemons: "Maar zoals gezegd, vooralsnog weten de mensen in Kruisland zich goed te redden."

Contact

De mensen die de komende tijd echt ondersteuning nodig hebben of die telefonisch contact met anderen willen hebben om de eenzaamheid wat te verdrijven, kunnen één van de volgende telefoonnummers bellen: Peter Gommeren (KBO), 06-53455765; Arthur Oomen (de Zonnebloem), 06-23233033, of Ad Hellemons (Dorpsraad), 06-54613091.

Eenmaal contact met één van de drie bovengenoemde mensen, dan kan daar uw probleem of vraag neergelegd worden. Peter, Arthur en Ad zorgen er vervolgens voor, dat u gekoppeld wordt aan een vrijwilliger die contact met u onderhoudt wanneer daar behoefte aan is, of die probeert praktische probleem op te lossen.

Er lopen overigens ook nog andere initiatieven waar gebruik van kan worden gemaakt. Zo heeft de Stichting WijZijn Steenbergen met ondersteuning van de gemeente een telefoonnummer geopend: 0167-750 850. Dit nummer kan gebeld worden van maandag tot en met vrijdag van 09.00-17.00. Dit nummer heeft dezelfde functie als het initiatief dat in Kruisland is genomen. Het is aan de bewoner(s) zelf om te beslissen of de hulpvraag neergelegd wordt bij WijZijn Steenbergen of direct in Kruisland.[l]