Links eigenaresse Audrey Jongmans en haar collega Leontien de Gronckel voor de zaak.
Links eigenaresse Audrey Jongmans en haar collega Leontien de Gronckel voor de zaak. Foto:

TOF &Trendy weer beperkt open: 'Tja, je bent ondernemer of niet'

STEENBERGEN - Damesmodezaak TOF &Trendy aan de Blauwstraat in Steenbergen was een tijdje dicht als gevolg van de corona beperkende maatregelen, maar sinds vorige week heeft eigenaresse Audrey Jongmans de zaak met trendy damesmode vanaf maat 34 en accessoires als tassen, shwals en sieraden toch weer open gedaan. Vooralsnog voor twee dagen in de week, op vrijdag en zaterdag. Waarom? "Tja, je bent ondernemer of niet", zegt ze.

DOOR PETER HOUTEPEN

De keuze om dicht te gaan maakte ze zelf. "Het was natuurlijk een maand of wat geleden best eng en spannend. 'Als je zelf ziek wordt, wat dan?', vroeg ik me af. In onze kledingwinkel sta je normaal gesproken met mensen dicht op elkaar. Ik kan moeilijk iedereen naar buiten sturen. Daarnaast kreeg ik de kinderen noodgedwongen thuis van school. Mijn man heeft ook gewoon een eigen bedrijf. Die heeft het ook hartstikke druk. Wie ben ik dan om in de winkel te gaan staan van tien uur 's morgens tot zes uur 's avonds, terwijl daar op dat moment niemand behoefte aan had. Toen koos ik duidelijk ook voor mijn eigen gezondheid."

Focus

Een aantal andere kledingzaken in Steenbergen bleven wel open, zo constateerde Jongmans. "Maar die zijn ook wat groter in oppervlak dan TOF & Trendy. Maar die hebben het ook allemaal best wel moeilijk gehad. En nog steeds natuurlijk."

Ze vervolgt: "Daarnaast, kort na het invoeren van de beperkende maatregelen was de focus van de mensen toch vooral gericht op de food en de supermarkten. Dat begreep ik ook wel. Als je zoveel mogelijk binnen moet blijven, is het wel zo gezellig als je een lekker hapje op tafel hebt staan. En dat hapje kun je ook gewoon in je gemakkelijk kloffie opeten. Ik snapte wel dat mensen, in mijn geval dames, toen even niet met kleding bezig waren."

Steunfonds

In de tussentijd deed Audrey Jongmans een beroep op de diverse steunfondsmogelijkheden voor getroffen ondernemers. "Op het moment dat je dat hebt ingediend, geeft dat voor je zelf ook wat rust. En na een tijdje denk je, zeker nu het voorjaar echt is begonnen en het langzaam steeds beter weer wordt: ik moet weer wat gaan doen. Je merkt het ook bij de mensen. Zeker nu het mooier weer wordt hebben - in elk geval - de dames, toch zoiets van: 'Hee, ik kan me ook eens een keer leuk aankleden'. Vaak voel je je dan ook meteen een stuk beter."

Plaatsje

Als Audrey de middenstand in Steenbergen zo eens beluistert, merkt ze dat meer mensen weer iets willen kopen. Daarbij moeten natuurlijk wel de coronaregels in acht genomen worden. Zelf ziet ze dat dit best goed gaat. "Het afstand houden van anderhalve meter van elkaar heeft langzaam een plaatsje gekregen bij iedereen. Mensen zijn er al bijna mee vertrouwd."

In de winkel zelf let ze er met haar verkoopcollega Leontien de Gronckel ook goed op. "Dreigt het even te druk te worden, vraag ik of ze misschien nog een andere boodschap elders moeten doen en later of op een andere dag terug willen komen. Hebben ze toevallig al kleding uitgezocht, maar ze willen het passen, dan houd ik het even achter."

Gezellig

Voorlopig is TOF & Trendy dus weer twee dagen in de week open, op vrijdag en zaterdag. "We willen toch ook graag iets omzetten, iets verkopen. En als er niks aan omzet binnenkomt, kun je ook geen collectie inkopen. Zo simpel is het ook wel weer." Op de eerste dag, afgelopen vrijdag, was het met inachtneming van de beperkende maatregelen, gezellig, zo laat Audrey weten. "En we hebben we toch best leuk kunnen verkopen. Het is altijd minder dan wat het geweest zou zijn in normale tijden. Maar het is in elk geval meer dan wanneer je de deuren gesloten houdt."

In de verdere toekomst kijken vindt Jongmans heel erg moeilijk. "Dat is hetzelfde als op vakantie gaan. Ik denk niet dat we dit jaar nog ver weg vliegen."

Koop lokaal

Ze besluit met een boodschap aan de mensen. "Koop lokaal, winkel veilig in ons Steenbergen. We moeten gewoon weer door, maar wel op veilige afstand van elkaar. En ik vind dat we dat met z'n allen goed doen."

Wilt u weten hoe de lokale ondernemers hun diensten in coronatijd in de kern Steenbergen aanbieden, kijk dan ook eens op: https://onssteenbergen.nl/coronanieuws/[l]