B.C. de Leuttrappers plaatste vorig jaar al een reusachtige rode stier in Dinteloord als welkomstgroet voor de Vuelta 2020. FOTO GEMEENTE STEENBERGEN
B.C. de Leuttrappers plaatste vorig jaar al een reusachtige rode stier in Dinteloord als welkomstgroet voor de Vuelta 2020. FOTO GEMEENTE STEENBERGEN Foto: Claudia Koole

Gemeente wacht nieuwe datum van Vuelta af

STEENBERGEN - Wethouder Esther Prent vindt het ontzettend jammer dat de doorkomst in de gemeente Steenbergen van de Vuelta op zondag 16 augustus niet doorgaat. "Maar het nieuws over de verplaatsing van de ronde komt in deze tijden natuurlijk niet onverwacht."

DOOR PETER HOUTEPEN

De internationale wielrenunie UCI en de organisatie van de Tour de France, de ASO, maakten vorige week bekend dat de Tour de France verreden gaat worden van 29 augustus tot 20 september. Hierdoor vindt de Ronde van Spanje zeker niet in augustus van dit jaar plaats. Wanneer de Vuelta wel verreden wordt, is nog niet bekend. De komende weken overlegt de UCI met de Spaanse organisatie over een nieuwe datum. Er gaan stemmen op om de Vuelta mogelijk naar november te verplaatsen.

Etappe

De Vuelta zou in 2020 op vrijdag 14 augustus van start gaan in de stad Utrecht met een ploegentijdrit. De tweede en derde etappe stonden gepland op 15 en 16 augustus, waarbij het peloton door de provincies Utrecht en Noord-Brabant zou fietsen. De derde etappe, op zondag 16 augustus, zou door vrijwel geheel West-Brabant trekken, met Breda als start- en finishplaats. De rit, 194 kilometer lang, zou vanuit Breda eerst naar de gemeenten Alphen Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen, Dongen, Oosterhout en Drimmelen gaan, om zich vervolgens te verplaatsen naar de gemeenten Moerdijk, Halderberge, de Brabantse Wal met de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht, om uiteindelijk via Roosendaal, Rucphen en Etten-Leur in Breda te finishen.

Factoren

"De coronacrisis heeft de hele sportwereld deze zomer op zijn kop gezet en dit treft ons nu ook", aldus Martijn van Hulsteijn van La Vuelta Holanda."We zijn niet het enige sportevenement dat verschoven wordt."

Een Spaanse krant heeft overigens al gemeld dat overwogen wordt de Vuelta in november gewoon op Spaanse bodem te laten starten en de start in Nederland uit te stellen naar 2022. Dat komt dan mede omdat de startplaats van de Vuelta voor 2021 al was vastgesteld. In dat geval zouden Steenbergen en alle andere betrokken West-Brabantse gemeenten dus nog ruim twee jaar moeten wachten op de doorkomst van het peloton renners. Het bericht was bij het ter perse gaan van deze editie van de Bode overigens nog niet door de organisatie van de Vuelta bevestigd.

Spanning

De gemeente Steenbergen wacht dan ook in spanning de uitkomsten van de internationale wielerunie UCI en de Spaanse organisatie af. "Als de wielerronde verplaatst wordt, op welk tijdstip dan ook, hopen we natuurlijk van harte dat deze ook nog steeds door Steenbergen kan rijden", zegt wethouder Esther Prent. "Helaas is dat nu dus nog onduidelijk. Want het zou natuurlijk geweldig zijn als de enthousiaste initiatiefnemers uit Dinteloord en Steenbergen die allemaal al plannen hadden gemaakt rondom de doorkomst, hun plannen alsnog kunnen uitvoeren."[l]