De mondkaphouder neemt de druk achter de oren weg. FOTO'S SAMEN IN DE REGIO
De mondkaphouder neemt de druk achter de oren weg. FOTO'S SAMEN IN DE REGIO Foto: Samen in de Regio

Mondkaphouders voor zorgpersoneel: 'Het voelt een stuk aangenamer, dat merk je direct'

STEENBERGEN - Inwoners van de gemeente Steenbergen die voor behandeling van het coronavirus helaas aangewezen zijn op het ziekenhuis en daarbij in het Bravis terechtkomen, hopen daar vanzelfsprekend niet niet alleen te herstellen maar ook goed beschermd personeel aan te treffen.

DOOR PETER HOUTEPEN

Medewerkers in de zorg moeten namelijk ook goed beschermd zijn om niet zelf besmet te raken met het verschrikkelijke virus. Nu is dat bij het Bravis ziekenhuis al goed geregeld, maar de vrijwilligers van Fablab (partner van het samenwerkingsverband Samen in de Regio) hebben er nog een schepje bovenop gedaan en ontwikkelden een zogeheten mondkaphouder. Het is een sluitstuk waaraan de stieken van een mondkap bevestigd kunnen worden achter op het hoofd. Dit voorkomt irritatie door de stiekjes achter de oren. Het is een praktische toepassing die veel verlichting geeft voor het personeel dat een werkdag lang een mondkap moet dragen.

Aangenamer

De gedreven vrijwilligers van het Fablab maakten, mede door een financiƫle ondersteuning van de Rabobank, een hele serie mondkaphouders in allerlei kleuren. De eerste oplage van de mondkaphouders bracht Tom Zoutendijk namens alle vrijwilligers van het Fablab naar het Bravis ziekenhuis. Een verpleegkundige en het afdelingshoofd van de IC namen ze in ontvangst en natuurlijk werd er meteen getest. "Het voelt een stuk aangenamer, dat merk je direct. Niet alleen prettig dat de druk achter je oren weg is, ook het mondkapje geeft minder druk in het gezicht. Wat fijn!", aldus de ervaringsdeskundige van de IC.

Als ook andere zorginstellingen wel oren hebben naar deze mondkaphouders, dan kunnen zij dat aan Samen in de Regio laten weten. Zie voor contactgegevens de website: https://sameninderegio.nl/[l]

Een verpleegkundige en het afdelingshoofd van de IC namen de mondkaphouders in ontvangst.