Angelo Somers bij De Klok aan de Canadezenweg. ARCHIEFFOTO
Angelo Somers bij De Klok aan de Canadezenweg. ARCHIEFFOTO Foto:

Angelo Somers: 'We hebben herdacht vanuit het hart'

WELBERG - Officieel is Angelo Somers gestopt als voorzitter van de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg, maar zijn voorzitterschap gaat op verzoek nog door. Het is een speciaal jaar met 75 jaar bevrijding, dat benadrukt wordt door de huidige crisis.

"Ik ben dichterbij dan men denkt, al ben ik ver weg." Angelo Somers is elders gaan wonen, ver weg van de bekende Canadezenweg in Welberg, maar blijft nauw betrokken bij de stichting. "De ontwikkeling van het klaprozenveld volg ik."

Symbolisch

De klaprozen zijn symbolisch erg voornaam met een link naar de helden die gestorven zijn in de Tweede Wereldoorlog. "Het valt zwaar dat er dit jaar geen fysieke herdenking was. Het was een groot gemis. In het hart hebben we herdacht om de gebeurtenissen nooit te vergeten."

Boodschap

De stichting maakte met pijn in het hart de keuze dit jaar de herdenking niet door te laten gaan. "Je kunt wel anderhalve meter van elkaar afstaan, maar de klok luiden kan al niet met zo'n afstand. Dit is een klein moment van risico om dichtbij elkaar te zijn, maar dit kan gewoon niet. Je blijft dan ingaan tegen wat het RIVM zegt. Het had een groot moment van herdenking moeten zijn, maar dat was het niet dit jaar. De boodschap die we uitdragen is om voor elkaar te zorgen in
deze tijd. Dat is belangrijk. We kunnen niet meer doen om de slachtoffers te eren door goed voor elkaar te zijn."[l]