Een aantal leerkrachten in een nu nog lege schoolklas. FOTO CLAUDIA KOOLE
Een aantal leerkrachten in een nu nog lege schoolklas. FOTO CLAUDIA KOOLE Foto: Claudia Koole

Basisschool Merijntje klaar voor openstelling

NIEUW-VOSSEMEER - De Rijksoverheid heeft besloten om basisscholen weer open te laten gaan. Op maandag 11 mei gaan de deuren weer open, zo ook op basisschool Merijntje in Nieuw-Vossemeer. Directeur Floris van Loon geeft een inkijkje bij de voorbereidingen op de heropening van de school.

DOOR CLAUDIA KOOLE

Na een bijzondere periode is het weer tijd om de deuren van basisscholen gedeeltelijk te openen. De impact van de coronacrisis is nog steeds aanwezig, maar het onderwijs gaat door. "De afgelopen weken zijn we bezig geweest om onderwijs op afstand te geven. De eerste weken door weektaken voor alle kinderen te maken. De laatste weken hebben we daarnaast dagelijks online contactmomenten verzorgd voor de leerlingen. Het was vreemd de afgelopen periode. De school was leeg en stil", vertelt Floris van Loon, directeur van Merijntje in Nieuw-Vossemeer.

Musical

Het aanpassen van het onderwijs was geen vrije keuze, het was een noodzaak om dit in rap tempo te organiseren. "Voor iedere groep hebben we iedere ochtend drie kwartier ingeroosterd", vertelt de schooldirecteur verder. "Ze konden dan videobellen met de leerkracht en kregen instructie in een bepaald vak of een dictee. Groep acht heeft daarnaast nog extra momenten gehad waarin ze de musical hebben geoefend. Met dat idee waren ze zelf gekomen. Voor de kleuters hebben we kortere momenten ingepland waarin ze in kleinere groepjes bij elkaar kwamen. Daardoor was er meer tijd voor persoonlijk contact."

Ontwikkelingen

Als team leerkrachten onder elkaar werden steeds zaken afgestemd. "Als team hebben we geprobeerd elkaar zoveel mogelijk te zien en te spreken. Daarom hebben we iedere ochtend overlegd via videobellen. De ene keer ging het inhoudelijk over besluiten die we moesten nemen, de andere keer over hoe iemand zich voelde of dacht over nieuwsberichten in de media." Die media is van invloed geweest op de ontwikkelingen van kinderen in een thuissituatie. Vragen over een mogelijke groeiende leerachterstand bij kinderen kwam naar boven. Op basisschool Merijntje wordt die zorg niet gedeeld en blijft de aankomende zomervakantie een vakantieperiode volgens Floris van Loon.

Leerlijnen

"We zijn er niet bang voor dat kinderen leerachterstanden oplopen. Kinderen zijn erg flexibel en hebben de afgelopen tijd juist genoeg kunnen leren. We waren al bezig om ons onderwijs anders vorm te geven, in zogenaamde leerlijnen. Daarmee gaan we de komende tijd verder en kunnen we de ontwikkeling van kinderen nog beter volgen", vertelt hij. Dit sluit aan op het doel van de Rijksoverheid; er moet worden teruggegaan naar volwaardig onderwijs waarbij kwetsbare kinderen beter in beeld komen en de druk op de ouders wordt verminderd.

Afstand

Op Merijntje wordt zo veel mogelijk voorbereid. "We hebben ervoor gekozen om kinderen hele dagen op Merijntje te laten komen", laat Van Loon weten. "Dat leek ons voor iedereen rustiger en geeft zo weinig mogelijk verplaatsingen. Omdat we niet de traditionele lokalen hebben maar grote ruimtes, gaat het ons goed lukken om afstand te houden. Ook hebben we looproutes naar wc's en kapstokken aangepast om kinderen zo weinig mogelijk met elkaar in contact te laten komen." Een aparte planning is gemaakt met even en oneven groepen om maatregelen in acht te blijven nemen tijdens fysieke schooluren.

Zonnebloemen

Door goede communicatie kon het onderwijs in juiste banen worden geleid. "Het was mooi om te zien hoe snel en hoeveel iedereen - kinderen, ouders en leerkrachten - geleerd heeft over het werken met computers. Het lesgeven via een webcam is echt een andere tak van sport dan lesgeven op school." Voordat de deuren tijdelijk dichtgingen op Merijntje zorgde het team leerkrachten ervoor dat iedere leerling een zakje zonnebloemzaadjes in de bus kreeg als positief gebaar.[l]