Met de verenigingen worden de gevolgen op de middellange en lange termijn in kaart gebracht. FOTO IMAN FASE
Met de verenigingen worden de gevolgen op de middellange en lange termijn in kaart gebracht. FOTO IMAN FASE Foto: Iman Fase

Gemeente komt met steunmaatregelen voor verenigingen

STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen heeft een aantal steunmaatregelen getroffen voor verenigingen. Vanwege de coronacrisis is het voor bijna alle verenigingen onmogelijk nog bij elkaar te komen en activiteiten te organiseren.

DOOR PETER HOUTEPEN

Naast maatschappelijke schade geeft dit ook financiële problemen. De vaste lasten lopen door terwijl er geen inkomsten meer zijn uit bijvoorbeeld horeca, verhuur of activiteiten. Ook zijn er zorgen over de min of meer vaste inkomsten als gemeentelijke subsidie, ledencontributies en sponsorbijdragen. De steunmaatregelen zijn bedoeld om een deel van de zorgen weg te nemen.

Coulant

Zo heeft de gemeente besloten om coulant te zijn bij de subsidieverlening voor maatschappelijke instellingen. Prestaties die vanwege de coronacrisis niet of minder geleverd zijn, hebben geen gevolgen voor de subsidievaststelling.

'Verenigingen onmisbaar voor de sociale cohesie'

Sportcoaches

Ook gaat de gemeente de cultuur-intermediair en sportcoaches inzetten om zoveel mogelijk initiatieven op te halen en uit te wisselen met andere verenigingen, zodat op die manier goede ideeën over de hele gemeente verspreid worden. "Op deze manier helpen we onze verenigingen niet alleen hun leden te behouden, maar ook om een kwaliteitsslag te maken naar een nieuwe manier van activiteiten organiseren, met het oog op de anderhalve meter samenleving."

In kaart

Ten slotte worden samen met de verenigingen de gevolgen op de middellange en lange termijn in kaart gebracht. Indien nodig komt er op een later moment een voorstel om mogelijke opheffing van verenigingen te voorkomen. "Met deze steunmaatregelen hopen we een steentje bij te dragen aan de instandhouding van het maatschappelijk veld in Steenbergen", zegt wethouder Esther Prent. "Deze verenigingen zijn onmisbaar voor de sociale cohesie en verbondenheid in onze gemeente."

Instellingen

Steenbergen kent een zeer actief maatschappelijk veld dat uit meer dan 170 instellingen bestaat waarvan circa 120 gesubsidieerd worden door de gemeente. Verreweg de meeste verenigingen en stichtingen (dorpshuizen, sport, cultuur, doelgroepen, leefbaarheid, et cetera) bestaan uit vrijwilligers.