Burgemeester Ruud van den Belt legde met zijn echtgenote een krans bij het monument in Steenbergen.
Burgemeester Ruud van den Belt legde met zijn echtgenote een krans bij het monument in Steenbergen. FOTO GEMEENTE STEENBERGEN

Doden herdacht zonder echt samen te zijn

STEENBERGEN/DINTELOORD - Waar in de gemeente Steenbergen normaal gesproken met drie ceremonies wordt stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking waren dat er maandag twee. En bij die twee overgebleven ceremonies was ook nog eens sprake van een aangepast programma vanwege de beperkende maatregelen rondom het coronavirus. Zo werd er bijvoorbeeld geen publiek bij toegelaten.

DOOR PETER HOUTEPEN

In Steenbergen begon het programma maandagavond met een kranslegging bij het monument op het Kerkplein namens heel de gemeenschap door burgemeester Ruud van den Belt en zijn echtgenote. Na het taptoe-signaal, de twee minuten stilte en het Wilhelmus, hield de burgemeester een toespraak. Leden van de Steenbergse harmonie Volharding namen op veilige afstand van elkaar de omlijstende muziek voor deze ceremonie op.

Afgeven

Ook in Dinteloord voltrok zich bij het monument op het Raadhuisplein een aangepast programma, waarbij wethouder Esther Prent de gemeente Steenbergen vertegenwoordigde. Maar verder zonder publiek dus, harmonie en de kinderen van de drie basisscholen die het monument hebben geadopteerd. Zij droegen ditmaal ook geen gedicht voor.

Verder was de kranslegging in Dinteloord aangepast. Instellingen, verenigingen en personen die persoonlijk een krans of bloemen wilden leggen, konden die maandagmiddag in het Dorpshuis afgeven. De Oranjevereniging Dinteloord plaatste de bloemen 's avonds bij het monument.

Voorschriften

De Stichting Bevrijdingsmonument Welberg had eerder al aangegeven geen mogelijkheden te zien om de herdenking bij De Klok aan de Canadezenweg dit jaar te laten doorgaan omdat de stichting daarbij niet kon voldoen aan de RIVM-voorschriften.

Vrijheid

Burgemeester Ruud van den Belt verwees bij zijn toespraak in Steenbergen terug naar de begintekst 'Vrijheid blijheid. Ik ben vrij. Ik ren overal naartoe' uit zijn speech van een half jaar geleden, op dezelfde plek, bij de doorkomst van de Liberation Tour. "Niemand kon toen bevroeden wat ons nu boven het hoofd zou hangen", liet hij weten, daarbij doelend op de coronacrisis.

Saamhorigheid

'Vrijheid blijheid. Ik ben vrij. Ik ren overal naartoe', zijn de woorden die te lezen zijn op het klaprozenviaduct, dat een week na de Liberation Tour officieel werd onthuld in het bijzijn van de nazaten van onze Canadese bevrijders. "We hadden toen geen idee wat ons te wachten stond en we konden met elkaar - vrijuit en uitgebreid - stilstaan bij 75 jaar vrijheid. Gelukkig hebben we dat toen massaal gedaan, waardoor er een hernieuwd gevoel van saamhorigheid in onze samenleving is ontstaan. Saamhorigheid die we juist nu zo hard nodig hebben. Het waren de hoogtepunten van álle geslaagde evenementen die afgelopen najaar plaatsvonden om 75 jaar vrijheid te vieren en te herdenken." De afsluiting van de herdenkingen rondom 75 jaar vrijheid zou op 4 en mei 5 mei plaatsvinden, maar daar is dus geen sprake van. "Onze toekomst is ons even ontglipt en is van het een op het andere moment geworden tot wat hij is: een onzekere factor."

Vertrouwen

Volgens Van den Belt ervaren we juist nu des te meer wat beknotting van onze vrijheid met zich mee brengt en hoe we daarmee om moeten gaan. "Door vertrouwen in elkaar te hebben en vol te houden. Zonder dit vertrouwen is er namelijk géén vrede. Zonder vrede is er géén vrijheid. Vrijheid is namelijk géén gegeven. Vrijheid is een werkwoord. We zullen ons keer op keer moeten bezinnen op die vrijheid. Want velen kwamen op voor onze vrijheid. Zij betaalden dat soms met het hoogste offer, hun leven."

Eeuwigheid

De afgelopen twee coronamaanden hebben al bijna een eeuwigheid geduurd, vindt de burgemeester. "De meesten van ons kunnen zich dan ook onmogelijk voorstellen hoe het in de Tweede Wereldoorlog moet zijn geweest om vijf jaar lang te moeten leven onder een streng regiem, met alle beperkingen van dien. De meesten van ons kunnen zich, gelukkig, ook geen voorstelling maken bij de ontberingen van uitgezonden militairen, die zich sindsdien met gevaar of zelfs verlies van eigen leven hebben ingezet voor de wereldvrede, die helaas nog altijd een utopie is."

Letterlijk

De twee minuten stilte die maandagavond tijdens de Nationale Dodenherdenking in acht werden genomen, waren twee minuten van stilte in een maatschappij die in hoge mate letterlijk even stil is gevallen. "Als burgemeester heb ik er alle vertrouwen in dat we ook deze crisis samen het hoofd gaan bieden, maar daarbij nooit zullen vergeten wat ons 75 jaar geleden is overkomen. Zoals we ook nooit zullen vergeten dat juist verdraagzaamheid en vertrouwen de ultieme sleutelwoorden zijn om tweespalt en oorlogen in de kiem te smoren."[l] FOTO GEMEENTE STEENBERGEN