De maaltijden gaan onder andere naar Hoeve Kakelbont in Dinteloord. FOTO SAMEN IN DE REGIO
De maaltijden gaan onder andere naar Hoeve Kakelbont in Dinteloord. FOTO SAMEN IN DE REGIO Foto: Samen in de Regio

Dagelijks 400 maaltijden voor medewerkers zorg- en welzijnsinstellingen

STEENBERGEN - Dankzij een gezamenlijk initiatief worden onder andere in de regio Steenbergen dagelijks 400 maaltijden geleverd aan medewerkers in de zorg- en welzijnsinstellingen. Vier weken lang kunnen zij op deze manier rekenen op een gezonde maaltijd.


DOOR PETER HOUTEPEN


Het netwerk Samen in de Regio werd door een lokale grote werkgever benaderd met een mooi idee. Het bedrijf wilde samen met de cateraar van hun bedrijfsrestaurant voor de zorginstellingen een steuntje in de rug bieden. Gezamenlijk werd het plan uitgewerkt. Sinds maandag 4 mei worden dagelijks 400 maaltijden gemaakt en geleverd. Vier weken lang kunnen medewerkers in de zorg en welzijnsinstellingen zo niet alleen rekenen op een gezonde maaltijd, maar worden de faciliteiten van het bedrijfsrestaurant, dat momenteel gesloten is, ook nog eens goed gebruikt.


Lokaal

De volledige capaciteit van het bedrijfsrestaurant wordt nu ingezet om maaltijden te bereiden voor het personeel van zorginstellingen in de regio. Zij nemen de maaltijden na de werkdag mee naar huis. Voor andere medewerkers komt de maaltijd juist in de late dienst of in de nachtdienst goed van pas. Gemak dat smaakt naar meer, want de cateraar maakt dagelijks verse maaltijden met verse producten die lokaal zijn ingekocht. De bereiding, de keuze van de verpakking en de wijze van opwarmen voldoen aan de HACCP-richtlijnen.


Logistiek

Natuurlijk was er ook een logistieke uitdaging. Voor welke organisatie zijn deze gratis maaltijden daadwerkelijk van betekenis? En hoe wordt er voor gezorgd dat alle maaltijden dagelijks op de juiste plaats komen? De krachten werden gebundeld met Samen in de Regio, waarbij grote en kleine zorginstellingen zijn aangesloten.


Gezinnen

Naast zorginstellingen kent Samen in de Regio ook de welzijnsinstellingen in onder andere de gemeente Steenbergen. Deze organisaties hebben de gezinnen in beeld die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken, bijvoorbeeld vanwege verlies van een baan of tijdelijk omzetverlies in een eigen bedrijf. Ook voor deze doelgroep zijn maaltijden gereserveerd.


Mooie samenwerking
in de regio


Gekoeld

De grote belangstelling zorgt ervoor dat er elke dag een uitgebreide maaltijdroute is gemaakt. Twee partners uit het netwerk van Samen in de Regio brengen met gekoeld vervoer de maaltijden op de juiste plek. Vanuit de organisaties worden de maaltijden verder verdeeld.[l]