Pastoraal woord

Waarom zou je geloven?


In gesprek met jongeren wordt vaak de vraag gesteld: Waarom zou je geloven? Waar is dat goed voor? We hebben in een land als Nederland voldoende welvaart (alhoewel dat natuurlijk niet voor iedereen geldt). We hebben een goede gezondheidszorg met geweldig zorgpersoneel. We hebben een economisch stelsel dat tot op zekere hoogte klappen op kan vangen. Dus waarom zou je geloven als alles zo voorhanden is?

En daar zit nu precies de crux. Voordat de coronacrisis ten volle uitbrak lag het kernpunt vooral bij de groei en de bloei van onze maatschappij. De moeilijke en verdrietige dingen waren er ook, maar minder aan de oppervlakte. Nu staat ons leven grotendeels stil en worden we teruggeworpen op meer basale dingen. Kan ik een beroep doen op mijn buren als ik ziek ben? Hoe kan ik op bezoek bij mijn ouders nu ze op leeftijd zijn? Basale dingen die de wijze waarop wij met elkaar omgaan bepalen.


Op weg naar Hemelvaart probeert Jezus zijn leerlingen te bemoedigen. Hij probeert ze te troosten met de gedachte dat Hij een Helper zal sturen, de heilige Geest, die de leerlingen gaat helpen om de waarheid te vinden, die hun zal troosten als het leven tegenzit, als het kwade tegenwerking biedt. Geloven en liefhebben zijn twee woorden die in elkaars verlengde liggen. Jezus vertelt uitgebreid over hoe de toekomst van zijn leerlingen eruit gaat zien: dat ze één zullen zijn, elkaar liefhebben, zijn geboden onderhouden en zo binnen kunnen treden in het geheim van God.

Waarom zou je geloven? De kern van het geloof is dat je niet alleen bent. Laat ons bidden dat we ons zelf de ruimte geven om ons hart te openen voor de heilige Geest. Wij wensen u een gezegende Hemelvaartsdag!


Lenie Robijn, pastoraal werkster Sint Annaparochie en Sint Christoffelparochie. [l]