Annelies van Loenhout met wethouder Esther Prent voor de molen voor de ontwikkeling van Stellebos en Sunclass. ARCHIEFFOTO CLAUDIA KOOLE
Annelies van Loenhout met wethouder Esther Prent voor de molen voor de ontwikkeling van Stellebos en Sunclass. ARCHIEFFOTO CLAUDIA KOOLE Foto: Claudia Koole

Studenten aan de slag met toekomstvisie Nieuw-Vossemeer

NIEUW-VOSSEMEER - Een team van vier studenten van de Universiteit Wageningen gaat aan de slag met het uitwerken van de toekomstvisie rondom het gebied Sunclass en Stellebos in Nieuw-Vossemeer.


DOOR PETER HOUTEPEN


De dorpsraad Nieuw-Vossemeer heeft eerder invulling gegeven aan de ambitie om dit gebied aantrekkelijker te maken. De visie is vooral gericht op de beleving en de recreatieve mogelijkheden. De visie is begin dit jaar gepresenteerd aan de gemeente Steenbergen.


Samenwerking

In de tussentijd is er een samenwerking ontstaan tussen de Universiteit van Wageningen en de gemeente. Een team van vier studenten vanuit de studie Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning gaat nu samen met de dorpsraad, de gemeente en inwoners van de Nieuw-Vossemeer aan de slag met de uitwerking van de visie.


Fietsers en wandelaars

Een van de ambities is om het Stellenbos rond het Sunclass en het voormalige zwembad toegankelijk te maken voor fietsers en wandelaars. Daarnaast wordt beoogd een aantrekkelijk toeristisch punt te creƫren van het zicht op het water met de passerende vrachtschepen. Verder wordt ook antwoord gezocht op de bredere vraag voor de leefbaarheid in Nieuw-Vossemeer: hoe kan een klein dorp zijn basisvoorzieningen op lange termijn in stand houden en welke voorzieningen kunnen hieraan bijdragen?

Leefbaarheid

De vier masterstudenten Landschapsarchitectuur en Planning aan de Wageningen Universiteit die zich gaan bezig houden met het project zijn Evert Voskamp, Nick Hersbach, Tim Schampers en Timon Verstoep. "Waar we met name mee aan de slag gaan is: wat zijn de mogelijkheden voor natuurbehoud en recreatie in Nieuw-Vossemeer, voor inwoners, passanten en recreanten?", vertelt Tim Schampers. "Hierbij kijken wij naar hoe Nieuw-Vossemeer haar mooie natuurlijke omgeving en landschappelijke kwaliteiten beter kan benutten. Het uiteindelijke doel is om zo de leefbaarheid voor bewoners en de aantrekkelijkheid van recreatie te verbeteren."

De studenten houden zich in hun studie vaak met dergelijke kwesties bezig, maar praktische projecten zijn voor hen een kans dit echt vorm te geven. Schampers: "Voor ons is een project als dit een buitenkans om de praktijk van onze studie te ervaren."


Digitaal

Annelies van Loenhout van de Dorpsraad Nieuw-Vossemeer is enthousiast: "We kijken uit naar het project met de studenten. We zijn mensen om ons heen aan het informeren om hen mee te laten denken en doen met dit project. Door de maatregelen rondom het coronavirus, gaat dit digitaal plaatsvinden, wat voor ons ook een uitdaging is. We gaan de studenten een virtuele tour geven in ons gebied en het vraagt extra inspanningen van de vrijwilligers. Maar met het oog op een mooi eindresultaat, gaan we hier zeker met veel plezier mee aan de slag."


Aspecten

De dorpsraad verwacht dat de studenten met de toekomstvisie en input gerichte plannen kunnen maken en ook kijken naar aspecten zoals kosten, uitvoerbaarheid en financiering van de projecten. Van Loenhout: "Zodat het niet bij plannen blijft, maar er daadwerkelijk ambities uit het plan gerealiseerd kunnen gaan worden."

Wethouder Esther Prent is ontzettend blij dat dat de gemeente de visie van de dorpsraad verder kan uitwerken met behulp van de studenten. "Vorig jaar mochten we al 80 eerstejaars studenten in onze gemeente verwelkomen voor een opdracht en nu vier masterstudenten voor de uitwerking van Nieuw-Vossemeer. Alleen al de samenwerking tussen gemeente, dorpsraad en onderwijs maakt dat ik uitkijk naar het eindresultaat."


Luisteren

De studenten gaan ook luisteren naar de meningen van de vrijwilligers en inwoners uit Nieuw-Vossemeer. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de dorpsraad. Houd de Facebookpagina van de Dorpsraad Nieuw-Vossemeer in de gaten voor nieuws over dit project.

De studentengroep is digitaal te bereiken via: Tim.van.aken@hotmail.nl.[l]