Eind 2019 hing wethouder Wilma Baartmans zelf nestkastjes op voor de natuurlijke vijand. FOTO CLAUDIA KOOLE
Eind 2019 hing wethouder Wilma Baartmans zelf nestkastjes op voor de natuurlijke vijand. FOTO CLAUDIA KOOLE Foto: Claudia Koole

Strijd tegen eikenprocessierups duurt nog jaren

STEENBERGEN - Een natuurprobleem waar meer gemeenten mee kampen is de eikenprocessierups die voor veel overlast en huidklachten zorgt bij mensen en huisdieren. De gemeente Steenbergen plaatste in 2019 diverse mezenkasten aan bomen om de natuurlijke vijand, de koolmees, uit te nodigen. Daadwerkelijke directe bestrijding blijft nog een aantal jaren van kracht.


DOOR CLAUDIA KOOLE


Inzicht, begrip en geduld is nodig bij een effectieve bestrijding op lange termijn volgens politici in Steenbergen. Het is een zorg die gedeeld wordt in meerdere gemeenten, hoewel het beleid anders kan zijn vastgesteld in bestrijding ervan. Nadir Baali van PvdA Steenbergen:“Gelukkig wordt er in Steenbergen gekozen voor een veilige manier van bestrijden. Mijn moeder vindt dat ook fijn. Zij is vogelliefhebber en ze vindt het frustrerend dat andere gemeenten met meer vogelsterfte te maken hebben vanwege het gif dat wordt gebruikt als bestrijding.”


Gif

Onderzoek heeft ondertussen aangetoond dat gif, dat voor meerdere zaken in de tuin wordt gebruikt, voor sterfte en kreupelheid zorgt. Dat komt niet door die ene rups die gegeten wordt,maar door de hoeveelheid rupsen met een gif die in één maag van een kleine vogel terechtkomt en waarbij jonge vogels geen kans van overleven hebben. Deze concentratie is te groot en zorgt ervoor dat een natuurlijke vijand sterft waardoor een probleem zoals eikenprocessierups aanblijft. Het is een onjuiste volgorde die verstoord wordt door de mens die met gif bestrijdt en op korte termijn van een plaag af wil.


Aanplant

Andere methoden zijn nieuwe aanplant van bomen volgens Jan Veraart van Gewoon Lokaal! "Het is sowieso wijs om inheemse boomsoorten aan te planten. Dit is goed voor de biodiversiteit en voor de weerbaarheid van de natuur. Als er een ziekte of boomziekte uitbreekt met een plaag, zijn de gevolgen te overzien en meestal minder drastisch. We moetende ecologische inzichten beter gaan toepassen.”


Vleermuizen

Bij buurgemeente Bergen op Zoom wordt een ander onderzoek uitgevoerd waar Jan Veraart meer over weet te vertellen. “Hier wordt de rol van vleermuizen onderzocht”, laat hij weten.“De rups die hoort bij de eikenprocessievlinder is een nachtvlinder die ’s nachts als prooi dient voor vleermuizen. Op deze manier kan een rupsenplaag worden voorkomen. De zorg voor een goed behoud van vleermuizen hoort bij het bestrijden van de eikenprocessierups.”


Eikenbomenkaart

D66 is van mening dat er een niet-chemisch middel gebruikt moet worden zoals natuurlijke vijanden. "Tevens moet er een structurele controle komen om de eiken in de gaten te houden", zegt fractievoorzitter Tim Huisman. "Zodoende kun je sneller handelen en verkleint het risico voor de volksgezondheid. Er zou in de gemeente een eikenbomenkaart moeten komen, zodat inwoners zien waar de eikenprocessierups zich vestigt." Wel moet er volgens D66 de verbinding gezocht worden met overige gemeentes zoals Bergen op Zoom, Tholen en Moerdijk. "Alleen samen krijgen we deze plaag onder controle. Het liefst zien wij nog een landelijke aanpak. Dit heeft overigens D66 in Den Haag al met een motie bedongen."


Bescherming

De gemeente Steenbergen treft momenteel andere maatregelen om overlast van dit kleine harige diertje te voorkomen. Zowel jongeren en ouderen krijgen het advies om beschermd te gaan fietsen met een jas of een shirt met lange mouwen als er langs een bomenpad wordt gefietst of gelopen. Dat geldt ook voor een wandeltocht met een hond. De haren en de rupsen kunnen een heftige reactie geven als ze in aanraking komen met de slijmvliezen van het huisdier.

De periode mei tot en met augustus is de periode waarin men extra waakzaam moet zijn.[l]