Monirah Schepheeft veel sociale ervaring om mensen deskundig te begeleiden. FOTO CLAUDIA KOOLE
Monirah Schepheeft veel sociale ervaring om mensen deskundig te begeleiden. FOTO CLAUDIA KOOLE Foto: Claudia Koole

Monirah Schep coördinator van TaalSteenbergen

STEENBERGEN - TaalSteenbergen is opgericht om mensen met een taalbehoefte in contact te brengen met de juiste partners in het netwerk. Het is de doorontwikkeling van Taalhuis Steenbergen en bundelt al het aanbod dat er is op gebied van taal. Sinds kort is er het speciale Uitvoeringsprogramma Laaggeletterdheid. Monirah Schep is aangesteld als coördinator van TaalSteenbergen.


DOOR CLAUDIA KOOLE


“Het ligt niet stil”, zegt de kersverse coördinator Monirah Schep van TaalSteenbergen die een brede achtergrond heeft in omgang met diverse culturen en mensen. “De prioriteit ligt op een andere aanpak. Hoe krijgen we mensen in beeld? Het staat niet op iemands voorhoofd of iemand kan lezen of schrijven. Ik ben graag onder de mensen en ook betrokken bij mensen die het minder hebben in onze samenleving. Mijn hart gaat sneller kloppen van diverse maatschappelijke initiatieven die de wereld een beetje mooier én gemakkelijker maken voor mensen.”


Inzet

De basisvaardigheden taal en rekenen worden sneller aangeleerd met veel herhaling. De bestrijding van laaggeletterdheid wordt versterkt als taalprogramma’s en taallessen ook worden ondersteund door de omgeving: het extra voorlezen van kinderen, het oefenen van Nederlandse taal met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of een taalmaatje op de werkvloer. Ouders, werkgevers, vrijwilligers en verenigingen spelen hierin een belangrijke rol. Monirah Schep: “Ik wil me van harte inzetten om het contact tussen mensen verder op gang te brengen.Als netwerk TaalSteenbergen moeten we elkaars kennis en ervaring daarvoor gebruiken. Door goede samenwerking en de juiste verwijzingen hoeven we niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Een van mijn favoriete uitspraken is: ‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!’ Dat samen doe ik met organisaties, partners en de mensen zelf.”


Netwerk

Wethouder Esther Prent is blij met de komst van de nieuwe coördinator. “We hebben reeds een evaluatie gehad over de laaggeletterdheid en er zijn meer ambities in aanvragen. Het is voornaam te weten hoe te signaleren en door te verwijzen.” Aanbieders die bij TaalSteenbergen horen zijn de bibliotheek, onderwijsinstellingen en vrijwilligersorganisaties.“TaalSteenbergen brengt deze aanbieders en de inwoners, die hier behoefte aan hebben, bij elkaar”, vervolgt de wethouder.


Contact

“Het taalplezier staat centraal”, laat Monirah Schep weten. “Want het is toch veel leuker als je straatnaambordjes of een aanplakbiljet kunt lezen? Ik wil graag dat mensen door de schaamte heen gaan.” Het taalaanbod tijdens de coronacrisis is nog beperkt, maar bij interesse kan contact worden opgenomen met de nieuwe coördinator. Dat kan via de website www.taalsteenbergen.nl of telefonisch 06-83281792 op maandag en donderdag tussen 09.00 en 15.00 uur. Een WhatsApp sturen kan altijd naar dit nummer.[l]