Gemeente Steenbergen sluit lastig jaar 2019 af met positief saldo

STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen heeft het jaar 2019 afgesloten met een positief resultaat van 851.00 euro. Desondanks was het voor de gemeente in financieel opzicht een lastig jaar, stelt wethouder Koos Krook van Financiën.


DOOR PETER HOUTEPEN


"Net als alle andere gemeenten in het land zien we een toenemend beroep op de zorg, zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugd. Dat zet de budgetten onder druk", legt Krook uit. "Toch hebben we het jaar positief afgesloten. We kunnen dus tegen een stootje. Onze financiële positie is goed. Daar mogen we trots op zijn, maar deze hebben we ook hard nodig in de onzekere tijden die we tegemoet gaan."


Onzekerheden

De perspectiefnota 2021-2024 is er dan ook eentje met veel onzekerheden, omdat de corona crisis een ongekende impact heeft. Daarom is het nu nog te vroeg om de financiële gevolgen voor Steenbergen exact in kaart te brengen. "Maar ook met onzekerheden is het noodzakelijk dat je een koers bepaalt en je zo goed mogelijk voorbereid bent op de toekomst", aldus de wethouder.


Investeren

Ondanks de onzekere toekomst blijf het college inzetten op investeren. Krook: "We verliezen de realiteit in deze onzekere tijd echter niet uit het oog. Waar nodig sturen we bij wanneer de financiële impact van de crisis duidelijk wordt. Maar juist nu is het belangrijk om oog te hebben voor de lange termijn. We houden vast aan de ambities die we eerder met elkaar hebben geformuleerd. Investeren in alle kernen is noodzakelijk om Steenbergen op de kaart te zetten als aantrekkelijke vestigingsplaats voor inwoners en ondernemers."


Sterk

De wethouder prijst zich gelukkig dat de gemeente Steenbergen een sterke financiële positie heeft. Een landelijk onderzoek van BDO accountants wijst uit dat Steenbergen één van de tien gemeenten is met 25.000 - 50.000 inwoners die een 10 heeft gekregen voor de financiële stresstest. Een meerjarig sluitende begroting, een goede reservepositie en ruimte om te kunnen investeren. Met deze financiële positie heeft de raad op 2 april van dit jaar een miljoen euro kunnen vrijmaken om de eerste pijn van de crisis bij inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen te verzachten.[l]