FOTO POLITIE
FOTO POLITIE Foto: Politie

Aantal woninginbraken daalt, maar in schuren neemt het toe

STEENBERGEN - Het aantal woninginbraken in de provincie Noord-Brabant is in de eerste vier maanden van dit jaar gedaald met 9,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daar staat tegenover dat het aantal inbraken in schuren, kelderboxen en garages met 9,3 procent is toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, dat de meest recente politiecijfers over 2020 heeft geanalyseerd.


In de periode januari tot en met april 2019 vonden er in totaal 1.877 woninginbraken in Brabant plaats. Dit jaar is dit aantal - in dezelfde periode - 1.691. Ook op landelijk niveau is sprake van dalende aantallen woninginbraken.

In de gemeente Steenbergen is in de maand april volgens Independer sprake geweest van drie inbraken (3,3) in woningen en schuren op 10.000 huishoudens. In april vorig jaar was dat cijfer nog 7,5 op hetzelfde aantal huishoudens.

Landelijk was in april sprake van een stijging van 24 procent van geregistreerde schuurinbraken In Brabant gaat het om een stijging van 15,4 procent.


Thuiswerken

De maatregelen tegen de coronacrisis, waaronder zoveel als mogelijk thuiswerken vormen naar alle waarschijnlijkheid de voornaamste reden voor inbrekers; om woningen te vermijden. Inbrekers lijken daarentegen hun terrein te verleggen naar minder risicovolle inbraakmogelijkheden, zoals bijgebouwen (schuren, kelderboxen en garages).[l]