Ton en Christel Heijnsdijk voor hun winkel Bonton Bloemsierkunst. FOTO CLAUDIA KOOLE
Ton en Christel Heijnsdijk voor hun winkel Bonton Bloemsierkunst. FOTO CLAUDIA KOOLE Foto: Claudia Koole

Topdrukte voor Bonton Bloemsierkunst in coronatijd

STEENBERGEN – De corona pandemie kent excessen. Daar hoeven geen grenzen voor gepasseerd te worden. In Steenbergen is het ene uiterste naar het andere aan de orde geweest. Bloemenwinkel Bonton Bloemsierkunst aan de Kaaistraat in Steenbergen heeft dit niet eerder meegemaakt.


DOOR CLAUDIA KOOLE


In eerste instantie stortte de hele markt in toen verse bloemen doorgedraaid moesten worden aan het begin van de coronacrisis. “Wij zijn in 1987 begonnen in deze bloemenspeciaalzaak”,vertellen Ton en Christel Heijnsdijk van Bonton Bloemsierkunst in Steenbergen. “Maar we hebben in al die 33 jaar nog nooit zo’n lange periode van deze extreme drukte meegemaakt. De eerste week, nadat de horeca onmiddellijk gesloten moest worden, werden ook de bloemen doorgedraaid, maar dit was maar van zeer korte duur. Vanaf de tweede week werd het alsmaar drukker en drukker.”


Heftig

De werkdruk werd abnormaal hoog en hield lang aan. Het was alle zeilen bijzetten. “Het werd zelfs zo gigantisch druk dat we er dagen bij hadden dat we ’s nachts om 03.00 uur moesten beginnen aan bestellingen om alles op tijd af te krijgen. In die weken werkten we zo’n honderd uur per week. Dat was zeer heftig. Onze vaste bezorger kon het alleen niet meer aan. We hebben een vriend gevraagd die gelukkig kon en wilde helpen bij de bezorgingen.”


Winkel

In de winkel aan de Kaaistraat in Steenbergen moest het werk ook doorgaan naast alle bestellingen die klaargemaakt moesten worden. “De druk werd op sommige momenten echt veel en veel te hoog. We hadden eigenlijk geen tijd meer om onze klanten in de winkel op een goede manier te helpen zoals ze dat van ons altijd gewend waren. We zijn blij dat het nu weer terug is naar een normale drukte.”


Certificaat

Nog dit jaar ontving de bloemenzaak het certificaat ‘Barometer Duurzame Bloemist’ uit handen van wethouder Wilma Baartmans. Om dit certificaat te ontvangen als bloemist moeten er verschillende voorwaarden worden nageleefd. Christel Heijnsdijk legt uit: “Dit betekent dat je energiezuinige verlichting hebt en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt. Het afval wordt op de juiste manier gescheiden. Bloemen en planten worden ingekocht die mpsa gekweekt zijn waarbij ze biologisch zijn gekweekt en er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Dit certificaat moet je hebben als bloemist om te mogen leveren via Fleurop.”


Goud

Die duurzaamheid begint reeds bij de inkoop van planten en bloemen op de veilingen. “Wij kopen zelf in op de veilingklokken van drie veilingen. Dit zijn Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg. We kunnen dan direct zien welke kwekers het mpsa label hebben of niet. Jaarlijks is er een controle bij ons en ook kwekers worden gecontroleerd. We gaan nu door om het duurzaamheidscertificaat goud te halen, want hiervoor kwamen we 1 procent tekort. Dat moet gaan lukken komend jaar.”


Straatbeeld

De winkelstraten in Steenbergen zien Ton en Christel Heijnsdijk het liefst gevuld met mensen die zaken binnengaan. “Koop zoveel mogelijk lokaal en zo min mogelijk op internet”, laten ze weten. “Zoals de straten in de beginperiode van de corona crisis eruit zagen, was diep triest. Dat moeten we met z’n allen toch niet willen? Hecht vooral waarde aan de speciaalzaken die iedereen een goed persoonlijk advies en service kunnen bieden met een persoonlijk aanspreekpunt.”[l]