Voorzitter Leontine Tjioe met centrummanager Maikel Gijzen en D66-lid Loes Baselier bij een inwoner van Steenbergen tijdens een enquête in 2019. FOTO CLAUDIA KOOLE
Voorzitter Leontine Tjioe met centrummanager Maikel Gijzen en D66-lid Loes Baselier bij een inwoner van Steenbergen tijdens een enquête in 2019. FOTO CLAUDIA KOOLE Foto: Claudia Koole

Stadsraad Steenbergen ervaart vooral saamhorigheid in coronatijd

STEENBERGEN - In 2014 volgde het goede bericht dat Stadsraad Steenbergen mocht worden opgericht. Veel onderwerpen zijn voorbij gekomen de afgelopen jaren om dichtbij de inwoners van deze plaats te staan. Een aantal projecten staan nog op de rol die ietwat ondergesneeuwd raakten door de corona pandemie. Deze crisis zorgde voor nieuwe initiatieven.


DOOR CLAUDIA KOOLE


“Wanneer de nood aan de man is, is de bereidheid om te helpen groot”, laat voorzitter Leontine Tjioe weten, die tegelijkertijd spreekt namens het bestuur en de leden van Stadsraad Steenbergen. “Onze leden ervaren deze coronatijd allemaal anders. De een moest thuis gaan werken en de ander kon vanwege gezondheidsredenen de deur niet uit. En weer voor een ander is deze periode drukker dan ooit, bijvoorbeeld met familieleden in de risicogroep. We kijken ernaar uit om weer gewoon te kunnen vergaderen. Nu hebben we contact gehad via Zoom.We zijn er om onze inwoners te mogen vertegenwoordigen.”


Steunpunten

De afgelopen periode zijn speciale acties opgezet in samenwerking met WijZijn en de FacebookCoronahulp. Hierbij zijn steunpunten gecreëerd vanuit straatwijken en voor deze straatwijken. "Het is geweldig dat meer dan tachtig mensen zich hiervoor hebben aangemeld", laat Leontine weten. “Ook de gemeente Steenbergen heeft contact met ons gezocht en heeft gevraagd hoe het ging en waar we tegenaan liepen. Tussen de dorpsraden is er een WhatsApp groep opgericht,samen met WijZijn en centrummanager Maikel Gijzen. Zo konden we makkelijk ideeën en ervaringen uitwisselen.”


Saamhorigheid

Een andere samenwerking ontstond met De Ontmoetingswinkel, Brasserie Puur en Albert Heijn Achterberg. Het soepproject zorgde ervoor dat er op woensdag soep aan huis gebracht werd bij diegenen die het nodig hadden. “De saamhorigheid is zo positief”, laat Leontine weten. “De meeste mensen hielden zich goed aan de afspraken van afstand houden en handen wassen. We gingen niet altijd bij mensen langs, maar hielden wel veel contact op andere manieren. We hadden nog meer oog voor mensen met interesse hoe het gaat met hen.”


Verkeer

In de kern waren ook andere taferelen zichtbaar. “Zo was er meer rondslingerend afval en werd er nonchalanter omgegaan met verkeersregels. Er werd soms harder en roekelozer gereden. Op de A4 was er merkbaar een afname van het vrachtverkeer.” Het hoofdstuk arbeidsmigranten vroeg speciale aandacht. Zij werken dichtbij elkaar en gingen met meerdere mensen in één auto. Leontine Tjioe: “Na zo’n twee maanden kwam hier verandering in na een goede berichtgeving vanuit de gemeente.”


Bescherming

Ondertussen kwamen andere signalen binnen. Het tekort aan beschermende middelen zorgde voor angst. “Er zijn mensen in de thuiszorg die hebben afgezegd, omdat ze niet konden beschikken over bescherming. Dit heeft te lang geduurd in verpleeghuizen en de thuiszorg. Wij moeten zeker zelf gaan produceren op dit gebied. We prijzen de inwoners die er voor elkaar zijn in deze moeilijke tijd.”


Toekomst

Nog lopende zaken bij de Stadsraad Steenbergen zijn het kunstwerk op de rotonde N259, meteen skyline van de Gummaruskerk, Hervormde kerk en de watertoren. “Hiervoor gaan we de laatste fase in”, laat de voorzitter weten. “Verder ontfermen we ons over het structureel onderhoud van bomen en trottoirs, want dit zorgt voor aanhoudende bezorgdheid. Het behoud van de Gummaruskerk gaat ons eveneens aan het hart. De huisvesting voor arbeidsmigranten,de aandacht voor jongeren en ouderen in de stad blijft van kracht als belangrijke aandachtspunten. En natuurlijk blijft de coronahulp in stand voor waar dit nodig is. Mensen kunnen ons bereiken op info@stadsraadsteenbergen.nl We behandelen elke hulpvraag.”[l]