Alle deelnemers kregen voor vertrek eerst een mondkapje uitgereikt. FOTO P.J.A.M. VRIENS
Alle deelnemers kregen voor vertrek eerst een mondkapje uitgereikt. FOTO P.J.A.M. VRIENS P.J.A.M. Vriens

KBO Dinteloord maakt een reisje over de Mark

DINTELOORD - Na een lange tijd van gedwongen binnen zitten konden de leden van KBO-Dinteloord eindelijk weer eens een reisje maken. Deze keer was gekozen voor een mooie en afwisselende boottocht met de Z8 van rederij de Zilvermeeuw uit Drimmelen.


In 7 uur voeren ze door heel West-Brabant. Een afwisselende vaarroute met name over de rivier “de Mark”. Met eigen auto’s en een ieder voorzien van mondkapjes vertrok men op 9 juli om 08:00 uur vanaf de parkeerplaats in de Westerstraat.

Ruim op tijd was men bij de aanlegsteigers en mocht men aan boord. Al snel werd de koffie rondgedeeld waarna om 09.30 uur de trossen los werden gegooid. Toen ze eenmaal de haven hadden verlaten en de kapitein de route had ingesteld werd er koffie met appelgebak geserveerd. Via de Amertak en de havens van Oosterhout kwam men bij de Marksluis. Deze op afstand bediende sluis werd geopend en kon men de Mark opvaren. Het gezelschap voer langs de plaatsen; Breda, Terheijden en Zevenbergen maar voordat ook Standdaarbuiten, Stampersgat en Dinteloord werden gepasseerd kon men genieten van een uitgebreide scheepslunch. Nadat eerst de heerlijke groente soep, met ballen, was rondgedeeld kwam het koud en warm buffet met een lift ‘uit de vloer’! Van alles was er volop; luxe broodjes, salades, diverse soorten kaas, paté en een uitgebreide keuze aan vleeswaren. Ook een heerlijke, warme, kroket en balletjes in jus waren onderdeel van al het lekkers. Tijdens de lunch was ere onbeperkt koffie, thee en melk. Bij Dintelsas vaart het schip via de Mandersluis het Volkerak op. Een stukje stroomopwaarts komt men aan bij de drukste sluizen van Europa: de Volkeraksluizen. Na het schutten gaat het langs Willemstad, de havens van Moerdijk en de Moerdijkbruggen.

De bemanning presenteert een heerlijk ijsje en als er koers wordt gezet naar Drimmelen wordt de vaartocht afgesloten met een warme snack. Om ongeveer 16:30 uur meert het gezelschap weer aan en heeft men kunnen genieten van een zeer afwisselende tocht die een andere kijk, vanaf het water, heeft gegeven op de soms zeer vertrouwde plaatsen.

Een boottocht die zeer de moeite waard was en zeker, maar dan met een andere bestemming, op het programma van de KBO Dinteloord terug zal keren.[n]