Pastoraal Woord van pastor Sebastian Chazhoor

STEENBERGEN - Wie een tuin of een moestuin heeft kent zeker de ongemakken van onkruid.


Dit jaar heb ik veel meer onkruid in de tuin dan vroeger. Met wat regen schiet het oude onkruid dan opnieuw op, jarenlang was het niet te zien. Nu niet eentje, maar hele bosjes of bossen. Vorige week hoorden we de parabel van de zaaier.

Komende zondag en volgende week horen we telkens parabels van Jezus waarin hij iets zegt over het onkruid.

We zien in onze tuin niet alleen oude onkruiden die driftig de kop opsteken, maar ook onkruiden die we nooit gezien hebben, die misschien niet eens een naam hebben, maar die niet te bestrijden zijn.

Zijn die vele onkruiden een weerspiegeling van de werkelijkheid? Jezus heeft het in de parabel van de zaaier over distels. Ze staan voor ‘de zorgen van de wereld en de begoocheling van de rijkdom’ (mat.13, 22). Maar de ervaring leert ons dat er wereldwijd en op alle domeinen van de samenleving veel meer onkruid is dan alleen maar distels. Onkruid dat ons wellicht echt moedeloos maakt.

Zoals de coronacrisis, maar die gaat ooit voorbij.


'Dromen van vrijheid, gelijkheid en saamhorigheid'


Wat echter niet voorbij gaat is het feit dat de wereld elke dag harder, zelfs gruwelijker wordt. We zien dat in heel veel landen, niet het minst in landen die over de wereld heersen. En het blijft helemaal niet bij die grootmachten, want ontelbaar zijn de landen waar de vrijheid van denken als landverraad wordt bestempeld en vervolgd.

Vrijheid, gelijkheid, saamhorigheid … miljarden mensen kunnen er alleen maar van dromen, of weten zelfs niet eens wat ze er zich bij kunnen voorstellen.

Dat zijn ‘de zorgen van wereld’ die Jezus bedoelt, en die nog vergroot worden door ‘de begoocheling van de rijkdom’, want die laat zich door niets tegenhouden.

Niet door eerlijke handel, niet door respect voor mensenlevens, en nog minder door respect voor het milieu en de natuur. Laten we voor vruchtbare grond zorgen waarin het woord van God kan groeien.

Niet als onkruid dat ons wanhopig maakt, maar als heerlijke vruchten van Gods liefde, vrede en vreugde, naar het voorbeeld van Jezus.[n]