De burgemeester verraste de 100-jarige onder andere met bloemen. FOTO GEMEENTE STEENBERGEN
De burgemeester verraste de 100-jarige onder andere met bloemen. FOTO GEMEENTE STEENBERGEN Foto: Gemeente Steenbergen

Speciaal bezoek
voor Betje de Klerck

NIEUW-VOSSEMEER - Door de corona beperkende maatregelen werd het niet helemaal het hele grote feest waar Betje de Klerck en haar familie zo naar uitgekeken hadden. Niettemin maakte de komst van burgemeester Ruud van den Belt naar verzorgingscentrum De Vossemeren in Nieuw-Vossemeer vanwege de viering van haar honderdste verjaardag veel goed.


DOOR PETER HOUTEPEN


Betje de Klerck maakte de 100 jaar vol op dinsdag 12 augustus. Ze werd in 1920 geboren in Steenbergen en trouwde al op vroege leeftijd, op 20 april 1940, zowat gelijk met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.


Kinderen

Haar man moest in de oorlog werken in Duitsland en daarom was ze in de oorlogsjaren, met uitzondering van de tijd dat hij verlof had, heel vaak alleen. Uit het huwelijk werden zes kinderen geboren, drie jongens en drie meisjes. Bea Capelle is de jongste van de dochters. Zij werd geboren in 1959. "Ik ben eigenlijk een nakomertje", zegt ze lachend.

De oudste van de meisjes is helaas 19 jaar geleden al op vroege leeftijd (58 jaar) overleden aan een longemfyseem. "Dat is wel heel zwaar voor mijn moeder geweest, temeer ook omdat mijn vader eerder al op 76-jarige leeftijd daaraan is overleden", tekent Capelle op.


Uienvelden

Vader was na de oorlog werkzaam bij het waterschap. Om het gezin met zes kinderen te onderhouden, werkte Betje onder andere in de uienvelden. Naast natuurlijk haar werkzaamheden als huisvrouw. "Dat moet best een zware tijd geweest zijn voor moeder, maar we zijn niets tekort gekomen hoor. We hebben het als kinderen eigenlijk altijd heel goed en leuk gehad thuis."


Geestelijk

Zo'n driekwart van haar leven woont Betje de Klerck al in Nieuw-Vossemeer. Sinds een jaar of zestien verblijft ze in verzorgingscentrum De Vossemeren. Voor die tijd woonde ze in de kleine bejaardenhuisjes in het Doktersdreefje. "Toen die afgebroken werden, is ze in De Vossemeren terechtgekomen."

Bea Capelle heeft wel geconstateerd dat de coronacrisis er flink ingehakt heeft bij haar moeder. "Wij als kinderen mochten toen ineens niet meer komen natuurlijk. Wij merken dat het geestelijk wel iets met moeder heeft gedaan. Ze is wat vergeetachtig geworden en ook best wel wat afgevallen. Ze is toch anders dan voor corona. Nu we als kinderen weer wel bij haar mogen komen, merken we gewoon dat niet alles meer bij haar binnen komt."

Opleving

Omdat vanwege corona bezoek aan moeder beperkt mogelijk is - maximaal twee personen tegelijk - vonden de felicitaties van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen in etappes plaats. "Het is helaas niet anders, dat grote feest zat er helaas niet in." Toch ziet de jongste dochter wel weer een kleine opleving bij moeder, ook na het bezoek van burgemeester Ruud van den Belt. "Je merkt dan toch weer wel dat ze enorm geniet. Ze heeft ook heel veel bloemen en kaartjes gekregen."


Van de burgemeester kreeg ze als verjaardagscadeau onder andere een glazen 3D-sculptuur van Merijntje, hét symbool van het dorp waar mevrouw De Klerck al zo lang woont.[n]